Nikkei se zotavuje o 2 pct po sražení sazeb Fedu

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Hlavní japonský index Nikkei se ve středu růstem o 2 procenta částečně zotavil z těžkých dvoudenních ztrát, když rázné snížení amerických...

...úrokových sazeb zmírnilo obavy o ekonomiku. Optimismus však stále brzdila nejistota ohledně dalšího možného vývoje na Wall Street.

Zisky na japonské burze, které v jednu chvíli podle indexu Nikkei dosahovaly až 4 procent, omezoval také silnější jen. Výrazně pod denními maximy uzavřely například akcie bank jako Mizuho Financial Group <8411.T>.

Index Nikkei vzrostl o 2,04 procenta na 12.829,06 bodu poté, co se během seance krátce podíval nad hranici 13.000 bodů. V úterý ukazatel zaznamenal největší denní propad od útoků na Spojené státy z 11.září 2001.

Širší index TOPIX <.TOPX> ve středu stoupl o 2,46 procenta na 1249,93 bodu.

Podle hráčů na trhu je Nikkei, který od začátku roku ztratil celkem 16 procent, více než zralý na zotavení a největší snížení úrokových sazeb americké centrální banky (Fed) za více než dvě desetiletí by mohlo být příhodnou vzpruhou.

"Trh věděl, že se něco musí udělat, takže samotný krok Fedu ve skutečnosti tolik nepřekvapil a už vůbec neuklidnil všechny obavy z možné recese ve Spojených státech," řekl Takeši Osawa, fond manažer společnosti Norinchukin Zenkyoren Asset Management.

Americké burzy v úterý po prodlouženém víkendu ještě oslabily v obavách z recese, avšak pokles okolo 1 procenta byl mělčí, než se čekalo, neboť globální trhy pomohlo stabilizovat nouzové snížení úrokových sazeb tamní centrální banky (Fed) o 75 bazických bodů na 3,5 procenta.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK