SZIF vyplatil zemědělcům přes 87 pct klíčových dotací za rok 2007

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Na účty rolníků odešlo již podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) přes 87 procent ze sumy klíčových agrárních dotací, tedy více než 17,5 miliardy korun. Dohromady získají farmáři za rok 2007 prostřednictvím přímých plateb z EU, jejich národního dorovnání a příspěvku na hospodaření v méně příznivých oblastech téměř 20 miliard korun. Fond zahájil výplatu peněz na začátku prosince a lhůta končí podle unijních pravidel koncem června.

Pro české zemědělce přinesl vstup do EU změnu. Zatímco dříve byli rolníci zvyklí získávat podstatnou část podpor formou záloh již na jaře, unijní pravidla předpokládají vyplácení dotace až od konce roku.

Přímé platby z EU pro loňský rok představují zhruba 9,8 miliard korun, žadatelům již fond odeslal 9,6 miliardy. Dotace se vyplácejí jako platba na plochu zemědělské půdy, jejíž sazba byla loni 2791,5 koruny za hektar. Žádost loni podalo přes 22.000 zemědělských podniků a farmářů na zhruba 3,5 milionu hektarů půdy.

Přímé platby v Česku za rok 2007 činily 40 procent úrovně ve starých členských zemí EU. Stát je může podle přístupové smlouvy s unií dorovnat o dalších 30 procent a této možnosti loni využil v plné výši. O národní doplatek 7,39 miliard korun požádalo přes 18.000 rolníků. SZIF jim podle mluvčího fondu Viléma Frčka dosud odeslal přibližně 5,2 miliardy korun.

V rámci příspěvku na hospodaření v méně příznivých oblastech získají za loňský rok farmáři z podhorských oblastí 2,79 miliardy korun, z nichž SZIF dosud nevyplatil pouze 70 milionů korun.

Kromě zmíněných dotací jsou pro zemědělce určeny další peníze z evropských fondů v rámci Horizontálního plánu rozvoje venkova a v rámci operačního programu. Další zdroje proudí například na tzv. tržní opatření. Stát vyplácí národní dotace a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond pomáhá farmářům s úvěry.

Agrární podpory po vstupu Česka do unie každoročně rostou, za loňský rok by měly celkem dosáhnout výše 36 miliard korun. Letos získají farmáři podpory asi o čtyři miliardy vyšší. České zemědělství vykázalo loni podle některých odhadů zisk 15 až 16 miliard korun, vedle dotací hlavně díky skokovému zvýšení odbytových cen, které dosáhlo u některých komodit výše až 100 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK