MF chce vydat dluhopisy za 60 mld. Kč kvůli schodku rozpočtu

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí hodlá v letošním roce vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 60 miliard korun. Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu, který na svém dnešním zasedání schválila vláda. Dluhopisy vydá ministerstvo na domácím trhu; nevylučuje ovšem i emisi zahraničních dluhopisů.

Návrh vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok, který počítá se schodkem rozpočtu ve výši 70,8 miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska pro ČTK však může letošní rozpočet skončit s nižším deficitem, než MF původně plánovalo.

"Účelem je z výnosů této emise uhradit část rozpočtovaného schodku. Přijetí tohoto návrhu je podle zákona o dluhopisech nezbytným předpokladem pro vydání státních dluhopisů ke krytí části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2008," uvedlo dnes v souvislosti s materiálem ministerstvo.

Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Dluhopisy budou vydávány s tří- až 15letou splatností. Podle Zuzany Chocholové z oddělení komunikace MF mohou být ovšem vydány také nové tranše 30letého a 50letého dluhopisu, a to v závislosti na poptávce investorů. "Zároveň bude docházet k přímým prodejům státních dluhopisů na sekundárním trhu z vlastního portfolia ministerstva," uvedla.

Vydáním dluhopisů se splatností delší než jeden rok se chce MF vyhnout riziku, které by mohlo vzniknout v případě, že by se příliš zvýšil podíl krytí dluhu krátkodobými dluhopisy.

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 89,9 miliardy korun na 892,3 miliardy korun. Dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK