ECB se musí stále soustředit na inflaci -Trichet

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka (ECB) se musí i nadále soustředit na boj proti inflaci tváří v tvář velice významné a trvalé korekci trhu, řekl ve...

...středu prezident ECB Jean-Claude Trichet evropským zákonodárcům.

"V náročných dobách významné korekce a turbulencí na trhu je odpovědností centrální banky, aby pevně ukotvila inflační očekávání, a předešla tak další volatilitě na beztak vysoce volatilních trzích," řekl Trichet.

Prezident ECB na konferenci Evropského parlamentu o finančním dozoru dále řekl, že stále počítá s ekonomickým výhledem ECB, který pro letošní rok předpokládá zpomalení růstu eurozóny zhruba na 2 procenta s riziky na dolní straně prognózy.

"Myslím, že v této fázi se musíme dívat, co se děje v reálné ekonomice; máme určitý základní scénář a já v této fázi nebudu tento základní scénář modifikovat," řekl Trichet.

Z turbulencí na finančních trzích, nastartovaných loni v srpnu krizí v americkém sektoru méně kvalitních hypoték, je třeba si vzít ponaučení, řekl šéf ECB.

"(Ačkoli) současná korekce trhu je obzvlášť komplexní, mnohorozměrná a trvalá, připadá mi, že už víme o řadě oblastí, kde budeme jistě muset navrhnout významná zlepšení."

Je třeba provést změny v rizikovém managementu bank, pravidlech, kolik musejí mít banky uloženo v rezervách, a pobídkách pro hypoteční společnosti, řekl Trichet.

Trichet se nevyjádřil k překvapivému úternímu rozhodnutí americké centrální banky, jež srazila hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 3,5 procenta.

PLNÉ ZNĚNÍ TRICHETOVA ZAHAJOVACÍHO PROJEVU, JAK JEJ ZVEŘEJNILA ECB, NALEZNETE ZDE: http://www.ecb.int/press/key/date/2008/html/sp080123.en.html

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK