VERZE 2-Dopad kreditní krize na Komerční banku je mizivý

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti,...

...citáty)

Kreditní krize ve Spojených státech má zanedbatelný dopad na hospodaření Komerční banky <BKOMsp.PR>, řekl ve středu generální ředitel Laurent Goutard.

"Obecně vliv (kreditní krize) na české banky by měl být velmi nízký, pro nás to není nic," řekl Goutard na tiskové konferenci.

Goutard dodal, že expanze českého hypotečního trhu letos zřejmě zpomalí zhruba na 20 až 25 procent z více než 40 procent v letošním roce kvůli zvyšování úrokových sazeb a očekávanému ochlazení domácí ekonomiky. Nicméně spotřebitelské úvěry a hypotéky by měly i nadále zůstat tahounem hospodaření banky.

"Myslím, že odhad 20 až 25 procent (růstu hypoték v Česku) je realistický," řekl. "Naším cílem je zvýšit tržní podíl, takže musíme být nad trhem."

Goutard zopakoval, že střednědobým cílem banky je dosáhnout 25procentního podílu na domácím trhu hypoték ze současných 22 až 23 procent, ale při zachování konzervativního přístupu k poskytování úvěrů nad bydlením.

"Pětadvacet procent je cílem, ale ne za každou cenu. Stále musíme mít na paměti jejich rentabilitu," řekl.

Goutard dodal, že banka ovládaná francouzskou Société Générale <SOGN.PA> zaznamenala loni čistý příliv klientů na úrovni 60.000, zatímco jejich hrubý přírůstek činil 150.000.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK