Průzkum: Češi považují úvěr nebo hypotéku na bydlení za normální

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Čechům převážně nevadí žít na dluh. Podle lednového průzkumu společnosti STEM jsou víc než dvě třetiny lidí (68 procent) nadále přesvědčeny, že žít na dluh, tedy s úvěry a půjčkami od bank, je dnes už zcela normální. Ještě o pár Čechů více (71 procent) soudí, že bankovní úvěr na byt či dům je tím nejrozumnějším řešením, jak na takovou investici sehnat peníze.

Zhruba dvě pětiny lidí (38 procent) považují bankovní úvěry za nejlepší řešení i pro nákup vybavení domácnosti.

Za poslední rok se tak názory občanů v této oblasti prakticky nezměnily, což potvrzuje i hypoteční boom, který v Česku pokračoval i v loňském roce. Největší hypoteční banky, Česká spořitelna a Hypoteční banka, loni půjčily na hypotékách dohromady přes 85 miliard korun. Podle odhadů expertů loni všechny banky dohromady takto poskytly 150 miliard korun, trh tak stoupl zhruba o polovinu.

Generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard ale dnes novinářům řekl, že hypoteční trh v Česku v letošním roce kvůli zvýšení úrokových sazeb a následnému zdražení hypoték zpomalí tempo růstu na dvacet až 25 procent.

Ochota půjčovat si na velké investice a obecně odvaha žít na dluh přitom podle výsledku průzkumu STEM není ani tak závislá na majetkové situaci lidí, jako spíš na věku. Z lidí ve věku nad 60 let považuje žití na dluh za normální 55 procent lidí, z generace do 30 let téměř 80 procent respondentů.

Zatímco pro získání podpory pro pořízení velkých investic, jakými jsou dům nebo byt, by se lidé většinou obrátili na banku, obtížnou finanční situaci vlastní domácnosti by řešili spíše s pomocí svých přátel, známých, či příbuzných. To je podle STEM velice stálá vlastnost dotazovaných a je a závislá především na majetkových poměrech žadatelů. Čím je majetkové zajištění domácnosti slabší, tím spíše by se tito lidé snažili hledat pomoc u svých přátel.

Naproti tomu rodiny finančně silnější se častěji odvažují vzít si bankovní úvěr, což souvisí s předpokladem schopnosti takový úvěr hradit svými budoucími příjmy. Typickou skupinou, která by si úvěry od bankovních domů nebrala, jsou důchodci. Z nich by si od přátel půjčilo v krizové situaci 60 procent, ale od banky jen 20 procent, ukázal průzkum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK