Mzdy v ArcelorMittal Ostrava porostou nejméně o 6,5 procenta

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. ledna (ČTK) - Průměrné mzdy zaměstnanců společnosti ArcelorMittal Ostrava (bývalé Nové huti) a její největší dceřiné firmy ArcelorMittal Tubular Products Ostrava, které společně zaměstnávají 8640 lidí, letos vzrostou o 6,5 procenta. V závislosti na plnění plánu hospodářských výsledků se přitom mohou zvýšit až o dalších 2,7 procenta. Průměrný plat v ArcelorMittal Ostrava tak letos přesáhne 28.000 korun, řekla mluvčí společnosti Jana Dronská. Průměrná mzda v kraji dosahovala loni zhruba 20.000 korun.

"Sjednaný dodatek ke kolektivní smlouvě zachovává v plném rozsahu sociální výhody, garantuje solidní mzdový růst a umožňuje další spolupráci vedení se zaměstnanci a odborovými organizacemi," uvedl výrobní ředitel a místopředseda představenstva ArcelorMittal Ostrava Josef Buryan.

Člen vyjednávacího týmu za odboráře Roman Bečica označil jednání za obtížné a rok od roku složitější. "Od začátku listopadu jsme se sešli jedenáctkrát, než jsme se dohodli na mzdovém dodatku ke kolektivní smlouvě. Je to kompromis," řekl ČTK s tím, že do jednání odbory vstupovaly s představou zhruba devítiprocentního růstu a další procenta chtěly za plnění a překročení plánu hospodářských výsledků.

Odboráři podle Dronské dostanou příspěvek šest milionů korun na činnost v oblasti sociální, kultury a sportu pro zaměstnance obou firem.

ArcelorMittal Ostrava je výrobou kolem tří milionu tun největším výrobcem oceli v České republice. V účetním roce 2006, který firma počítala od předloňského března do konce loňského února, vytvořila zisk po zdanění 9,6 miliardy korun a výnosy činily 58,7 miliardy korun. Firma nyní zaměstnává 7450 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi 10.300 lidí.

ArcelorMittal Tubular Products Ostrava je největší dceřinou firmou ArcelorMittal Ostrava. Vyrábí bezešvé a spirálově svařované trubky a trubkové výrobky. Ročně vyprodukuje zhruba 300.000 tun trubek. Firma vznikla vyčleněním závodu Rourovny z ArcelorMittal Ostrava loni v květnu. Nyní zaměstnává 1190 lidí. Jediným akcionářem společnosti je ArcelorMittal Ostrava.

ArcelorMittal Ostrava byla poslední velkou hutní firmou v Moravskoslezském kraji, která zatím neměla vyjasněný růst letošních mezd. V Třineckých železárnách stoupnou mzdy o 5,5 procenta, a pokud firma splní plán, zvýší se mzdy o další procento. Nominální výdělky ve třetím největším domácím výrobci oceli Evraz Vítkovice Steel se letos v případě splnění plánu zvýší v průměru o 8,35 procenta. O sedm procent si stejně jako loni polepší také zaměstnanci bohumínské ŽDB Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK