Wall St opět zahájí v obavách z recese ostře níž

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Futures na americké akciové indexy ve středu před zahájením seance rozšířily ztráty a ukazovaly na další ostrý pokles trhu, když se k obavám...

...z ekonomické recese Spojených států a slabému výhledu zisku firmy Apple <AAPL.O> přidal strach z dalších odpisů v bankách.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:20 SEČ klesaly o 38 bodů, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> padaly o 69 bodů. Naznačovaly tak propad při otevření trhu na Wall Street o 2,7 až 3,7 procenta.

Výrobce mobilních telefonů Motorola <MOT.N> navíc vykázal pokles zisku za minulé čtvrtletí. Pro současný kvartál pak předpověděl ztrátu a uvedl, že zotavení v divizi mobilních přístrojů bude trvat déle, než se čekalo [ID:nMUL342182]. Jeho akcie odepisovaly 2,4 procenta.

Apple v úterý večer předpověděl čtvrtletní zisk pod očekáváním analytiků a vykázal neuspokojivé dodávky iPodů za předvánoční sezonu. Akcie společnosti při mimoburzovním obchodování padaly o 10 procent.

V úterý po prodlouženém víkendu oslabily americké burzy v obavách z recese přes 1 procento, avšak tento pokles byl mělčí, než se čekalo, neboť globální trhy pomohlo po dvou dnech propadů stabilizovat nouzové snížení úrokových sazeb americké centrální banky (Fed) o 75 bazických bodů na 3,5 procenta.

"Zpráva Applu z minulého večera vážně ubližuje největším technologickým společnostem," řekl Rick Meckler, prezident investiční firmy LibertyView Capital Management v Jersey City.

Akcie společnosti Google <GOOG.O> oslabovaly o 1,7 procenta, Microsoft <MSFT.O> ztrácel 2 procenta.

"Skutečnost, že jsme se ocitli v bodě, kdy potřebujeme takovéhle šokové snížení sazeb, ukazuje, jaké máme potíže. Snížení sazeb Fedu se ve skutečnosti týká nápravy věcí do budoucna, ale nejdříve se musíme propracovat současnými špatnými zprávami a špatnými výsledky."

Americké akcie v úterý klesly pátý den v řadě a index Nasdaq <.IXIC> krátce nahlédl na území takzvaného medvědího trhu, když klesl o 20 procent oproti maximu z loňského října. Poblíž medvědího teritoria se drží i ostatní dva hlavní indexy, Dow Jones <.DJI> a S&P <.SPX>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK