ConocoPhillips zvedla zisk díky rekordní ceně ropy

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW ConocoPhillips <COP.N>, třetí největší ropná firma ve Spojených státech, ve středu vykázala za čtvrtý kvartál meziroční růst zisku,...

...jímž překonala očekávání trhu, když jí pomohly rekordní ceny černého zlata.

Akcie společnosti přesto v úvodu středečního obchodování na Wall Street klesaly zhruba o 2 procenta, neboť nižší ceny ropy a obavy z recese americké ekonomiky tížily celý ropný sektor.

ConocoPhillips uvedla, že čistý zisk v minulém kvartále vzrostl na 4,37 miliardy dolarů čili 2,71 dolaru na akcii ze 3,2 miliardy neboli 1,91 dolaru na akcii před rokem.

Analytici uvedli, že výsledky zahrnují jednorázové položky, jež navýšily zisk o 375 milionů dolarů neboli 23 centů na akcii. Po vyloučení těchto položek tedy firma vydělala 2,48 dolaru na akcii, zatímco analytici oslovení firmou Reuters Estimates na tomto základě v průměru předpověděli 2,41 dolaru na akcii.

Čtvrtletní tržby vyskočily téměř o 27 procent na 52,7 miliardy dolarů.

Průměrné ceny ropy se během posledního čtvrtletí loňského roku držely kvůli těsným dodávkám, politickým rizikům a slabému dolaru nad úrovní 90 dolarů za barel a cena americké ropy se krátce dotkla i symbolické hranice 100 dolarů za barel.

Zisk skupiny v segmentu průzkumu a těžby stoupl na 2,61 miliardy dolarů ze 2,09 miliardy před rokem.

Těžba po vyloučení 20procentního podílu v ruské společnosti Lukoil <LKOH.MM> dosáhla 1,84 milionu barelů ekvivalentu ropy denně (boepd). Pro první kvartál ConocoPhillips čeká průměrnou těžbu okolo 1,8 milionu barelů denně.

Čtvrtletní zisk v segmentu rafinace a marketingu se zvýšil na 1,12 miliardy dolarů z 919 milionů před rokem.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK