Říman je proti návrhu EU na snižování emisí CO2

23.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman nesouhlasí s návrženým plánem Evropské komise na snižování emisí oxidu uhličitého v Česku do roku 2020,...

...uvedl resort ve středeční zprávě.

Plán výkonného orgánu Evropské unie schválený ve středu ukládá jednotlivým členským státům postupné snižování přídělu emisních povolenek po roce 2013.

Česko přitom žaluje Evropskou komisi kvůli přídělu povolenek pro alokační období let 2008 až 2013, neboť podle vlády neodráží očekávaný rychlejší růst domácí ekonomiky, jež je navíc více než jiné státy EU závislá na průmyslu.

"S tímto návrhem nesouhlasím. Množství povolenek pro Českou republiku by se tak dostalo pod limit, kvůli kterému podala česká vláda na komisi žalobu," citovala zpráva ministra Římana.

Říman varoval, že nová opatření dále zdraží výrobu elektřiny, a sníží tak konkurenceschopnost evropských ekonomik.

Říman dodal, že pokládá za realistický plán na zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v české energetice na 13 procent ze stávajících přibližně 6,1 procenta do roku 2020. Tento cíl zhruba odpovídá návrhu předloženému českou vládou, uvádí zpráva.

Podle schváleného plánu má celá EU dosáhnout pětinového podílu obnovitelných zdrojů, cíle pro jednotlivé státy se však liší podle potenciálu k využití sluneční či větrné energie [ID:nKOR349932].

Plán také předpokládá, že všichni výrobci elektřiny budou po roce 2013 kupovat povolenky na emise oxidu uhličitého v aukcích, zatímco doposud jich část dostávali přidělenou na základě státních alokačních plánů.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK