Deficit amerického rozpočtu letos vzroste až na 250 miliard USD

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. ledna (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu Spojených států v letošním fiskálním roce vzroste asi až na 250 miliard dolarů. Oznámil to dnes rozpočtový výbor Kongresu, podle něhož je hlavním důvodem dalšího zhoršení stavu veřejných financí stav ekonomiky. Ta výrazně zpomaluje tempo a hrozí jí recese.

V odhadované částce přitom není zahrnuto nejméně 100 miliard dolarů, což jsou pravděpodobné náklady na podporu ekonomiky. Soubor opatření minulý týden navrhl prezident George Bush a na přesné podobně stimulu nyní pracuje tým jeho ekonomických poradců.

Výbor odhaduje, že základní deficit by mohl činit asi 219 miliard dolarů, k tomu je ale nutné přičíst výdaje na války, jichž se Spojené státy účastní. "Po třech letech, kdy se deficit snižoval, slábnoucí ekonomika letos přispěje k jeho opětovnému zvýšení," píše se ve zprávě výboru, který je nadstranický.

Loňský deficit činil 162,8 miliardy dolarů, takže odhad na letošní rok je výrazně horší. Vliv na zhoršení deficitu budou mít hlavně výdaje na války v Iráku a Afghánistánu, jejichž výše ještě nebyla schválena. Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího roku. Směrodatný bývá konec roku, takže ten nynější fiskální rok se označuje jako 2008.

Předseda senátního rozpočtového výboru Kent Conrad ale naznačil, že letos by deficit mohl překročit 350 miliard dolarů. Počítá už totiž s náklady na podporu ekonomiky, o které nyní jedná administrativa prezidenta Bushe. Výbor ale nepředpokládá, že americká ekonomika se letos ocitne v recesi, na rozdíl od některých ekonomů, podle nichž je recese pravděpodobná.

Rozpočtový výbor předpovídá, že hrubý domácí produkt v USA letos vzroste o 1,7 procenta. Loni ekonomika podle odhadů vzrostla asi o 2,2 procenta. "I když údaje z poslední doby naznačují, že pravděpodobnost recese v roce 2008 se zvýšila, výbor neočekává, že tempo růstu se zpomalí natolik, aby nastala recese," píše se ve zprávě rozpočtového výboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK