Société Générale odepíše miliardy eur

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. ledna (ČTK) - Francouzská bankovní skupina Société Générale odepíše asi 4,9 miliardy eur (zhruba 128 miliard Kč), což je ztráta, kterou jí podvodným jednáním způsobil jeden z jejích obchodníků. Banka ale odepíše dalších 2,05 miliardy eur v souvislosti s problémy na hypotečním trhu v USA, takže celková ztráta vystoupí asi na sedm miliard eur. Société Générale v České republice vlastní Komerční banku.

Na finančních trzích se v minulých dnech spekulovalo, že jedna z velkých evropských bank bude mít kvůli krizi v části hypotečního trhu v USA vysoké ztráty. Analytici nejčastěji poukazovali právě na Société Générale, která se ale ke spekulacím odmítala vyjádřit. Část analytiků tvrdí, že k poklesu evropských burz v minulých dnech částečně přispěly i tyto obavy.

Société Générale podle agentury AFP nyní pracuje na posílení bilance. K tomu je připravena zvýšit své základní jmění asi o 5,5 miliardy eur. Generální ředitel Daniel Bouton údajně nabídl rezignaci, představenstvo ji ale odmítlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK