Index Nikkei stoupá o 2,1 pct po vzoru Wall Street

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Hlavní japonský akciový index Nikkei ve čtvrtek vyskočil o 2,1 procenta podporován oživením trhu na Wall Street, jejž posilovala naděje, že se...

...chystá plán na záchranu amerických dluhopisových pojišťoven. Trhu pomáhaly také zvažované vládní návrhy na podporu pro tokijskou burzu.

Index Nikkei táhly vzhůru rovněž stoupající trhy v dalších asijských zemích. Churavějící realitní firmy jako Mitsui Fudosan <8801.T> vylétly díky vlně zavírání prodejních pozic a banky posílily po vzoru svých protějšků ve Spojených státech. Akcie Mitsui Fudosan vystřelily o 10 procent.

Obchodování podpořily také zprávy, že se uvnitř vládní Liberálně demokratické strany debatuje o záchranných krocích na pomoc akciovému trhu v podobě snižování daní u dividend a kapitálových výnosů.

Připravovaný návrh zahrnuje výzvu pro japonskou centrální banku (BOJ), aby snížila úrokové sazby zpět na nulu a vrátila se ke kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, v němž je bankovní systém zaplavován nadbytečnou hotovostí. Vláda by také podle návrhu měla zvážit založení státního investičního fondu.

Index Nikkei <.N225> vyšplhal na 13.092,78 bodu, širší index TOPIX <.TOPX> vyskočil o 2,8 procenta na 1284,45 bodu.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK