VERZE 3-Société Générale odhalila zpronevěru za 4,9 mld eur

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, centrální banky,...

...souvislosti)

Société Générale <SOGN.PA> ve čtvrtek odhalila jeden z největších případů zpronevěry v historii finančnictví a dále zatemnila již tak pochmurný obraz světových trhů sužovaných úvěrovými ztrátami.

Druhá největší kotovaná banka ve Francii a vlastník Komerční banky <BKOMsp.PR> uvedla, že odhalila "výjimečný případ zpronevěry" u jednoho ze svých obchodníků.

Nález bude mít negativní dopad na skupinu v objemu 4,9 miliardy eur. Banka dodala, že chce navýšit jmění o 5,5 miliardy eur, aby vylepšila ukazatel kapitálové přiměřenosti a udržela vysoký stupeň ratingů.

Société Générale uvedla, že dotyčný obchodník pracoval v Paříži a byl již propuštěn, přičemž stejný osud čeká i jeho bezprostřední nadřízené. Banka dodala, že představenstvo nepřijalo nabízenou rezignaci svého předsedy a generálního ředitele Daniela Boutona.

Obchodování s akciemi Société Générale bylo pozastaveno.

Odhalení oživilo vzpomínky na Nicka Leesona, jenž v roce 1995 přivedl k zániku finanční ústav Barings, nejstarší obchodní banku ve Velké Británii. V obchodech převážně zaměřených na futures tehdy ztratil 827 milionů liber.

Francouzská centrální banka oznámila, že případ vyšetří bankovní komise, a dodala, že další vyjádření není nutné poté, co Société Générale podnikla kroky k posílení své rozvahy.

Ministryně hospodářství Christine Lagardeová se k věci vyjádří během dne.

"Nejvážnější na tom je, že to vrhá stín pochybnosti na rizikový management některých bank," řekl analytik Carlos García ze společnosti Fortis.

Zdroj ze Société Générale uvedl, že zmíněný obchodník "nepatří mezi hvězdy" a je poměrně mladý. Banka oznámila, že obchodoval s futures na evropské akciové indexy, jejichž hodnota přesně kopíruje vývoj podkladového aktiva (plain vanilla).

Není bezprostředně zřejmé, jakou roli ve vyšetřování případu sehraje francouzská policie. Reakci úřadu státního návladního se nepodařilo získat.

DALŠÍ ODPISY SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

Analytici soudí, že tato epizoda bude mít značný dopad na pověst Société Générale, jež byla založena v roce 1864 a řadí se mezi nejprestižnější blue chips ve Francii.

UBS uvedla, že tato zpronevěra poznamená důvěryhodnost divize derivátových obchodů Société Générale, jež patří mezi nejrychleji rostoucí a má pověst předního světového hráče.

Akcie konkurenčních ústavů rostly, BNP Paribas <BNPP.PA> vyskočila o 6,7 procenta. Incident by mohl znovu oživit ambice BNP na převzetí Société Générale, uvedli analytici.

SocGen také ohlásila další odpisy v objemu 2,05 miliardy eur spojené s globální úvěrovou krizí.

Société Générale uvedla, že by za rok 2007 měla vykázat čistý zisk 600 až 800 milionů eur, hluboko pod výsledkem za rok 2006. Dividenda by měla vyjít v souladu s cílem vyplácet 45 procent zisku.

Akcie banky ve středu zavřely o 4,15 procenta níž, od začátku roku již spadly zhruba o 20 procent.

(PRO PROHLÁŠENÍ SOCIÉTÉ GÉNÉRALE KLIKNĚTE NA http://www.sp.socgen.com/sdp/sdp.nsf/V3ID/A864F6FFC5633B8AC1257 3DA002AD1A9/$file/08004gb.pdf)

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK