Koruna díky oživení akcií posiluje

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Koruna během dopoledne dál posiluje díky oživení na akciovém trhu. Proti středečnímu kurzu posílila o deset haléřů, v 11:00 se obchodovala na 25,98 Kč/EUR. Ještě výrazněji zpevnila k dolaru, když posílila o 14 haléřů na 17,78 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patrie Online Tomáše Vlka dnes růstová seance na Wall Street pozitivně naladila také evropské akcie. "Změna nálady a zvýšená chuť k nákupům rizikových aktiv prospěla i středoevropským měnám, které ráno mírně zpevňují," řekl Vlk.

"Akciové trhy jakožto indikátor nálady se dopoledne drží výrazně v kladném teritoriu. Koruna by se tak mohla nadále obchodovat v blízkosti 26,00 CZK/EUR," dodal.

Pohyby světových trhů zůstávají podle Vlka dominantním faktorem pro korunu. "Přestože byl vývoj ve světě v minulých dnech negativní, turbulence nedokázaly korunu srazit, když dokázala využít dílčích příležitostí k růstu. Česká měna vykazuje v rámci regionu nejlepší výkonnost," uvedl Vlk.

Dolar proti euru dopoledne oslabil na 1,4620 USD/EUR. "Euru pomohl také jestřábí komentář zástupce ECB Liebschera a lepší výsledek německého indexu Ifo," uvedl Vlk. Trhy dnes očekávají data z amerického realitního trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK