VERZE 2-Konverzní kurs koruny k euru má odrážet fundamenty -Šramko

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, kurs...

...koruny)

Slovensko bude při vyjednávání o přechodu na jednotnou měnu usilovat o stanovení konverzního kursu koruny vůči euru na úrovni, která bude odrážet ekonomické fundamenty, řekl ve čtvrtek guvernér centrální banky Ivan Šramko.

"To, oč se v podstatě usiluje, je reálný rovnovážný poměr, což znamená směnný kurs, který fundamentálně nezmění podmínky v ekonomice," řekl Šramko novinářům.

Slovensko chce přijmout euro na začátku příštího roku. Očekává se, že konverzní kurs bude stanoven v červnu nebo červenci, bude-li země uznána způsobilou ke vstupu do eurozóny.

Slovenská měna se obchoduje na silnější straně od centrální parity ve směnném mechanismu ERM-2, za poslední dva týdny však ztratila v bouři na globálních finančních trzích vůči euru celkem 1,9 procenta <EURSKK=>.

Ve 12:30 koruna stoupala o 0,5 procenta na 33,640 za euro proti úrovni okolo 33,800 před výroky guvernéra.

Trh má všeobecně za to, že kurs při přechodu koruny na euro bude silnější než současná parita v ERM-2, nastavená na 35,4424 za euro. To by mělo pomoci absorbovat případné inflační tlaky po přijetí jednotné měny.

Šramko odmítl spekulovat o hladině, na níž může být stanoven konverzní kurs. Dodal nicméně, že nový prvek do jednání by mohly vnést turbulence na globálních trzích.

"Pokud se ta krize prohloubí, pak se může rozdíl mezi rovnovážnou a tržní hladinou rozšířit," řekl Šramko.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK