Automobilka Ford loni výrazně snížila ztrátu

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 24. ledna (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor loni snížila ztrátu na 2,7 miliardy dolarů z rekordních 12,6 miliardy v předchozím roce díky redukci nákladů a růstu marží. Oznámila to firma. Dodala, že počítá se ztrátou také v letošním roce.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se ztráta snížila na 2,8 miliardy dolarů z 5,6 miliardy před rokem. "Naše automobilové aktivity se sice v meziročním srovnání zlepšují, ekonomika Spojených států však zpomaluje a výhled pro automobilový průmysl zůstává náročný," řekl generální ředitel společnosti Alan Mulally.

Americké automobilky zápasí s klesajícím prodejem na domácím trhu a s vysokými náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Společnost Ford nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje uzavření 16 továren a zrušení až 45.000 pracovních míst v Severní Americe.

Prodej nových aut v USA se loni propadl téměř o tři procenta na 16,14 milionu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1998. Americké spotřebitele loni od nákupů odrazovaly nebývale vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst americké ekonomiky. Experti z odvětví navíc varují, že rok 2008 může být pro prodej aut v USA ještě horší. Země nicméně zůstává s velkým náskokem největším trhem s automobily na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK