TEXT-Unipetrol RPA chystá investice za stamiliony korun

24.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následuje tisková zpráva petrochemického holdingu Unipetrol <UNPEsp.PR> o schválených investicích do produktového portfolia dceřiné firmy...

...Unipetrol RPA:

"Počátkem ledna 2008 schválilo představenstvo společnosti Unipetrol realizaci dvou investičních akcí v očekávané hodnotě několik set miliónů korun.

Tyto investice rozšíří výrobkové portfolio petrochemických produktů firmy Unipetrol RPA o další typy monomerů a zároveň umožní lepší využití produktů etylénové jednotky.

Dokončení obou investic v areálu společnosti Unipetrol RPA v Litvínově je plánováno na rok 2010.

Výrobkové portfolio se rozšíří o technický dicyklopentadien a nehydrogenovanou frakci aromatických uhlovodíků C9.

Oba produkty nacházejí výrazné uplatnění především jako monomery v celé řadě aplikací, z nichž dominují zejména uhlovodíkové pryskyřice.

Pryskyřice jsou polymery, které se průmyslově vyrábějí už více než 90 let a patří k velmi důležitým výrobkům chemického průmyslu.

Jsou například součástí papíru, pryže, barev, lepidel, tiskařských inkoustů, podlahových krytin, textilu, tonerů, elektroniky, pneumatik, betonu a mnoha dalších výrobků.

Výroby obou produktů budou realizovány na základě vlastních technologií, které vyvinul Unipetrol RPA ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Výzkumným ústavem anorganické chemie v Ústí nad Labem (patří rovněž do skupiny Unipetrol).

Pro nové výrobní technologie bude maximálně využito stávající zařízení po odstavených provozech, jako jsou tankoviště, velín či plnící stanice.

Kapacita výroby technického dicyklopentadienu se předpokládá 20 až 26 tisíc tun ročně a kapacita výroby nehydrogenované frakce aromatických uhlovodíků C9 až 40 tisíc tun ročně.

Výběrové řízení dodavatelů na realizaci těchto investic by mělo být dokončeno do konce roku 2008."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK