Odborníci: Nájemné za kanceláře v korunách není pravděpodobné

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Účtování nájmů za kanceláře v korunách kvůli oslabování eura není pravděpodobné. Sdělili to oslovení odborníci na realitní trh. Nájmy za kanceláře se většinou účtují v eurech, jejich výše se tak kvůli zpevňování české měny snižuje. Současně se prodražují i samotné stavby. Informace o problémech developerů s posilující korunou dnes přinesl deník E15.

Platby za kanceláře v českých korunách nejsou teoreticky ani prakticky možné, míní René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. "Za prvé: úvěry na financování nových kancelářských projektů jsou často poskytovány evropskými bankami, a proto by se developeři pouštěli do zbytečného rizika změny kurzu koruny. A za druhé, bylo by to na velmi krátkou dobu vzhledem k připravovanému zavedení eura v ČR, což by byly přílišné komplikace pro všechny," řekl Hradecký.

Trend k přechodu na nájemné v korunách se podle něj prakticky neobjevuje. Vyskytuje se jen u menších developerů, kteří méně rozsáhlé projekty financují prostřednictvím českých bank.

Za výjimečné považuje úhradu nájemného v korunách také ředitel společnosti DTZ Jaromír Smetana. Pro další vývoj ale jistý posun ke koruně nevylučuje. "V budoucnu tomu tak může být jinak, budou-li developeři mít dispozici výhodné financování v české měně," sdělil Smetana.

Bez rizik by ale podle něj tento trend nebyl. "Argumentem proti však může zůstat exit, pro developera spočívající v prodeji dokončeného projektu institucionálnímu investorovi," vysvětlil Smetana. Firmy investující v eurech by se tak musely pojišťovat proti kurzovému riziku, a to by pro ně představovalo další náklady.

Kvůli slábnoucímu euru lze v Praze očekávat zvyšování nájmů z kancelářských ploch. Prodražují se také samotné stavby. "V situaci, kdy se projekt financuje v eurech, zvyšují se reálné náklady na stavbu kvůli tomu, že platby stavebním firmám probíhají zpravidla v českých korunách," řekl dnes deníku E15 Eduard Forejt z realitní společnosti Jones Lang LaSalle.

Problém podle deníku někteří developeři vyřešili tím, že se proti posilování koruny pojistili v podobě strategie postupného zvyšován nabídkové ceny v různých úrovních projektu. Firmy, které nastavily fixní ceny, nyní zvažují, jestli je dále zvýšit, nebo nájemcům snížit pobídky, které jim na začátku nabízejí. V centru Prahy tak již nájemné vzrostlo přibližně o půl eura až euro, uvedl E15.

Koncem roku 2007 dosáhla podle výzkumu sdružení Prague Research Forum plocha kanceláří v Praze 2,1 milionu metrů čtverečních. Z toho je přibližně 68 procent nově postavených, ostatní kanceláře jsou v rekonstruovaných prostorech. Neobsazeno bylo zhruba 5,8 procenta kancelářských ploch. Nejvyšší nájemné ve čtvrtém čtvrtletí 2007 v centru Prahy mírně vzrostlo a činilo měsíčně 540 korun za metr čtvereční. V centru nájemci měsíčně platili nejvýše 460 korun a na periférii 380 korun za čtvereční metr kanceláří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK