Koruna vylepšila rekord k euru na 25,795 Kč/EUR

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne dále posílila a vylepšila tak své maximum k euru na 25,795 Kč/EUR. Okolo 17:00 stála na 25,81 Kč/EUR. K dolaru zpevnila na závěrečných 17,53 Kč/USD. Koruna rostla díky pozitivnímu vývoji na akciovém trhu a kvůli propadu dolaru na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna sílila po celou dnešní seanci především díky dobré náladě na pražské burze, kde si hlavní společnosti připsaly zisky," řekl analytik společnosti Citco - FT Jiří Šimek. Index PX měl nejprudší vzestup během jednoho dne ve své historii. Trhy podle něj nadále trpí vysokou roztěkaností. V dalších dnech by si koruna mohla připsat ještě další zisky, dodal.

Vlna optimismu na finančních trzích obnovila i hlad po středoevropských měnách, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Česká koruna podle něj posílila ze všech měn regionu nejvíce. Trh byl zaskočen slovy člena bankovní rady ČNB Luďka Niedermayera, který podobně jako západoevropští bankéři poukázal na údajná závažná inflační rizika. "To by mohlo indikovat, že stále uvažuje o brzkém zvýšení úrokových sazeb v ČR," podotkl.

Směrem dolů šel naopak dolar, který proti euru oslabil nad 1,47 USD/EUR. Proti americké měně působí obnovená chuť investorů investovat v zahraničí. Dnešní makroekonomické zprávy také celkově hovořily proti dolaru, upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk. Dnes večer ještě mohou podle něj trh ovlivnit informace z Davosu, kde jsou na programu vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta a amerického ministra financí Henryho Paulsona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK