MF chce zvýhodnit užití penzijního připojištění

24.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí připravilo návrh, podle něhož by v budoucnu měli být zvýhodněni lidé, kteří budou využívat penzijní připojištění k původnímu účelu, tedy k pravidelnému měsíčnímu příspěvku k důchodu. V rozhovoru pro rádio Impuls to dnes řekl náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Současná legislativa umožňuje, aby si účastník systému penzijního připojištění vybral naspořenou částku jednorázově a použil na libovolný účel.

"Nebyla by zvýhodněna ta výplata jednorázová, ale byla by zvýhodněna výplata měsíční. To znamená, že by (účastníci připojištění) od penzijních fondů dostávali pravidelné měsíční částky," řekl Šimáček.

MF už tento návrh podle něj zpracovalo a předložilo poradě ekonomických ministrů. Kdy by jej měla posoudit vláda, však zatím nedokázal odhadnout.

Šimáček také poznamenal, že letošní dění na finančních trzích může v malé míře negativně ovlivnit výnosy penzijních fondů. "Domnívám se, že v podstatě díky tomu, že například úrokové sazby byly zvýšeny, což má bezprostřední vliv obecně na dluhopisy, a také i že akcie třeba mohou v nějakém krátkodobém horizontu mít určité výkyvy, že zisky penzijních fondů to pravděpodobně trochu poznamená. To znamená, budou asi velmi malé," řekl Šimáček.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění jsou nyní zapojeny více než dvě třetiny práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu je nyní deset z původních 44 fondů. Loni na jaře přibyl po dlouhé době nový fond PF Aegon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK