Ve třetím kole Programu rozvoje venkova se rozdělí 2,5 mld. Kč

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Přibližně 2,5 miliardy korun je vyčleněno na podpory, o něž se mohou zájemci ucházet ve třetím kole Programu rozvoje venkova. Dotace lze získat například na modernizace zemědělských podniků, obnovu lesů po kalamitách, zakládání podniků nebo pro podporu začínajících mladých zemědělců. Informoval o tom mluvčí MZe Petr Vorlíček.

Největší částí peněz, přibližně jednou miliardou korun, chce MZe podpořit modernizaci zemědělských podniků. Přes půl miliardy korun využijí lidé na vesnicích na činnosti nezemědělské povahy, které podle Petra Habáně z MZe často souvisejí s rozvojem biopaliv.

Rozvoj podnikání na vesnicích podpoří ve třetím kole více než půl miliardy korun, 353 milionů půjde na podporu zakládání a rozvoje podniků. Zhruba 130 milionů korun vyčlenilo MZe na české lesy, zejména jejich obnovu po po kalamitách a rozvoj společenských funkcí lesů.

Přihlášky bude sedm regionálních poboček Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) přijímat od 26. února do 17. března. Přibližně 213 milionů pomůže začínajícím mladým zemědělcům, kteří mohou podávat žádosti pouze mezi 3. březnem a 14. březnem.

Žadatelé musejí ve třetím kole počítat s přísnějšími kritérii pro podávání žádostí. "Na rozdíl od prvního a druhého kola příjmu žádostí nebude uplatněna výjimka ministra zemědělství týkající se stavebního povolení," řekl ČTK náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. Žadatelé tedy musejí při podání žádosti předložit platné stavební povolení.

V prvním kole Programu rozvoje venkova přijal SZIF 1326 žádostí o rozdílené dvě miliardy korun, ve druhém kole podali zájemci fondu 2619 žádostí o celkem 3,6 miliard korun. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče v obou kolech poptávka po podporách převýšila nabídku.

Český venkov získá v rámci programu z evropských fondů v průběhu let 2007 až 2013 téměř 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK