Koruna odpoledne posílila na 17,53 Kč/USD, k euru stagnovala

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Koruna během odpoledne posílila k dolaru, k euru stagnovala. V 16:30 SEČ k dolaru posílila o sedm haléřů na 17,53 Kč/USD. Vůči euru byla koruna stabilní, kurz se pohyboval kolem 25,90 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové má koruna po poměrně výrazném posílení z předešlých dní alespoň dočasně uzavřenu cestu k dalšímu výraznému zpevnění. "Zároveň však koruně pomáhá očekávání, že by americká centrální banka Fed mohla ve středu už znovu snížit své signální úrokové sazby, tentokrát podle očekávání finančního trhu o plného půl procentního bodu" uvedla Šichtařová. "To by totiž korunu na světových devizových trzích dále úrokově zvýhodnilo," dodala.

Výsledkem dvou protichůdných tlaků na kurz je podle Šichtařové jeho stagnace. "A víceméně stagnaci nebo jen velmi nepatrné posílení koruny k euru očekáváme i pro celý tento týden," řekla Šichtrařová.

Dolar k euru odpoledne ztrácel, kurz se pohyboval na 1,475 USD/EUR ve srovnání s otevíracím kurzem 1,468 USD/EUR.

"V případě dolaru je vidět zcela jednoznačná provázanost s globálními akciovými trhy," řekla Šichtařová. "Když v pátek akcie mazaly ztráty, dolar zpevňoval. Když se dnes akcie znovu sunou ke dnu, oslabuje i dolar. A proto můžeme z toho, co bylo řečeno o akciích, soudit, že dolar se pořád ještě může propadnout až nad 1,500 USD/EUR."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK