Vědeckotechnický park v Plzni za čtvrt miliardy se otevře v únoru

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. ledna (ČTK) - Vědeckotechnický park Plzeň (VTP), který se měl výzkumným a vývojovým firmám otevřít už loni v září, má být zprovozněn v nejbližších dnech. Po předchozích neshodách, hrozbách odebrání dotace i problémech se zákonem o veřejných zakázkách se na tom magistrát dohodl s dodavatelem stavby, firmou Geosan Group. Stavba za čtvrt miliardy korun, kterou EU podpořila 150 miliony Kč, se otevře prvním firmám už v únoru. Řekl to plzeňský primátor Pavel Rödl.

Město podepsalo s Geosanem v polovině prosince první dodatek smlouvy, v němž se zavázalo uhradit vícepráce za téměř 30 milionů korun. Firmě byl stanoven termín dokončení do poloviny ledna, poté ale žádala o prolongaci o dva měsíce. "Nyní dojednáváme druhý dodatek, podle něhož uhradíme ještě 900.000 korun za objednané i provedené práce," řekl Rödl. Radnice už, po posouzení autorským dozorem, nesouhlasí s posunutím termínu a požaduje otevřít VTP v únoru. Kolaudace poslední ze čtyř budov byla zahájena dnes.

Hrozba odebrání podpory není podle Rödla relevantní. "V podmínkách evropské dotace je termín předání červen 2008," uvedl. Rizika konfliktu se zákonem odboural právní posudek.

VTP vznikl vedle zaplněné stodvacetihektarové průmyslové zóny Borská pole. Bude mít 4200 m2 nájemních ploch, z nichž dvě třetiny jsou zamluveny českými firmami z oblasti informatiky, elektrotechniky a strojírenství. Práci tam má najít až 400 lidí. Do areálu se mají přemístit desítky vědců z výzkumného centra Západočeské univerzity (ZČU).

"Půjde o špičkové firmy s vysokou připadnou hodnotou. Město nepodporuje montážní závody s dočasnými zahraničními dělníky," řekl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek. Firmy budou propojeny s velkými podniky a se ZČU. Park bude sloužit zejména jako komerční podpora pro ZČU a její výzkum. Druhým typem firem, které si pronajmou laboratoře a kanceláře, budou výzkumníci pro regionální podniky.

VTP měl 112 milionů korun vlastních peněz z úpisu akcií. Město si dále vzalo úvěr 100 milionů Kč. Radní budou ve čtvrtek schvalovat patronátní prohlášení, tedy ručení města za půjčku, do jejíhož splacení musí Plzeň zachovat ve VTP podíl 95 procent; zbytek drží kraj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK