Euro: Antimonopolní úřad radí ČNB v kauze IPB

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Česká národní banka se nečekaně vložila do miliardového sporu mezi ministerstvem financí a ČSOB. Uvedl to server Euro Online. ČNB se dotázala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zda by se dopustila nedovolené veřejné podpory, kdyby proplatila některé nároky ČSOB vyplývající z převzetí IPB. Jde o proplacení pohledávky za zkrachovalou společností J.Ring ve výši 1,7 miliardy korun.

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina ČNB odpověděl, že "nelze odškodnit nárok ČSOB podle jiného článku Smlouvy a slibu odškodnění, než který byl uveden v List of Claims". Ministerstvo financí se svým dopisem na ÚOHS zeptalo v podstatě na totéž. Podle místopředsedy ÚOHS Kamila Rudoleckého by šlo o nedovolenou veřejnou podporu, píše Euro.

Dotaz MF je podle Eura logický. MF čelí arbitráži, v níž ČSOB chce pohledávku proplatit, a proto může jít o přípravu na arbitrážní řízení, ve kterém bude obhajovat, proč nechce pohledávku proplatit. To nepřímo potvrzuje i šéf mezinárodněprávního výboru MF Radek Šnábl. "Onu pohledávku proplatit nelze a důvodů je šest. To, že by šlo o nedovolenou veřejnou podporu, je jeden z nich," tvrdí Šnábl.

Klíčovými dokumenty pro rozhodnutí, kdo za J.Ring zaplatí, jsou smlouvy mezi ČSOB a státem. Ztráty z doby převzetí IPB platí MF. Kdyby se objevily závazky či nějaké nepředvídatelné výdaje, o kterých se v době převzetí nevědělo, platí ČNB. Podle Šnábla je tato pohledávka je nezpůsobilá k proplacení podle jedné i druhé smlouvy.

ČSOB se domnívá, že J.Ring parametry splňuje. MF tvrdí opak, protože banka pohledávku zřejmě špatně spravovala, protože J.Ring je směnka. A ta má zákonem přesně určené náležitosti včetně toho, jak s ní lze nakládat. A právě to prý ČSOB nesplnila, tudíž stát za ni nemůže ručit, píše Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK