Naděje na snížení sazeb pomohly Wall Street k růstu

29.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 29.ledna (Reuters) – Americké akcie v pondělí vyskočily poté, co nová várka slabých dat ze sektoru bydlení posílila naděje na další...

...sestřižení úrokových sazeb, a investoři tak začali nakupovat akcie zpracovatelských firem a bank.

Ostrý pokles prosincových prodejů nových domů [ID:nMUL852822] upevnil názor trhu, že americká centrální banka ve středu na závěr dvoudenního zasedání opět silně sníží úroky po mimořádném uvolnění měnové politiky v minulém týdnu. Všechny hlavní indexy posílily přes 1 procento.

Vyhlídka nižších úrokových sazeb pomohla zpracovatelům a stavitelským firmám. General Electric <GE.N> posílil o 2,1 procenta, Hovnanian Enterprises <HOV.N> zastavil o 20,4 procenta výš.

Index finančních titulů S&P stoupl o 2 procenta, když rostoucí tituly převážily nad klesajícími v poměru 6:1. Bank of America <BAC.N>, jednička v USA podle tržní hodnoty, vyskočila o 4,4 procenta.

Fed v čele s prezidentem Benem Bernankem minulý týden srazil úroky o 75 bazických bodů a hlavní sazba stojí na 3,50 procenta.

"Čeká se, že Ben Bernanke ve středu zase zakročí," řekl Alan Lancz z poradenské investiční firmy Alan B. Lancz & Associates. "Snížení o 75 bazických bodů v minulém týdnu byl pěkný obrat a nějaké to pokračování by taky nebylo špatné."

Index Dow Jones <.DJI> stoupl o 1,45 procenta na 12.383,89 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,76 procenta na 1353,97 bodu a Nasdaq Composite <.IXIC> posílil o 1,02 procenta na 2349,91 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK