Ve slovenském dálničním tendru zbývají dvě skupiny

29.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dvě konsorcia postoupila dál v tendru na výstavbu a provoz úseku dálnice v hodnotě nejméně 49,1 miliardy slovenských korun, oznámilo v úterý ...

...ministerstvo dopravy.

Ministerstvo uvedlo, že se rozhodne mezi tandemem firem Vinci <SGEF.PA> a Skanska <SKAb.ST> a skupinou tvořenou společnostmi Bouygues <BOUY.PA>, Colas <COLP.PA>, Doprastav, Váhostav, Intertoll-Europe a Mota-Engil <MOTA.LS>.

"Rádi bychom podepsali kontrakt (s vítězem tendru) v srpnu nebo v září," řekl mluvčí ministerstva dopravy Marián Jánošík.

Do tendru pod hlavičkou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) se původně přihlásilo šest firem. Ministerstvo neposkytlo další podrobnosti.

Ve schématu PPP investor vybuduje části dálnice a vítěz tendru také obdrží 30letou licenci na její provozování.

Výběrové řízení představuje první část strategie premiéra Roberta Fica na zrychlení silniční výstavby, jejímž cílem je učinit východní Slovensko přitažlivějším pro investory.

Premiér Fico zvolil schéma PPP, aby příliš nezatěžoval veřejné finance. Bratislava musí totiž snížit fiskální deficit, aby mohla v roce 2009 přijmout euro.

Ministerstvo financí vyjádřilo obavy z fiskálních a inflačních dopadů projektů PPP, jejichž celkový objem má dosáhnout 130 miliard korun a pokryjí 151 kilometrů dálnic.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK