Analytici hodnotí Bushův komentář k ekonomice skepticky

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 29. ledna (ČTK) - Americký prezident George Bush se ve svém posledním poselství o stavu unie snažil uklidnit Američany, že ekonomika se později vrátí k silnému růstu, přestože nyní prochází obdobím útlumu. Analytici však prezidentovo vystoupení hodnotí většinou skepticky a upozorňují, že Bush ve svých návrzích zapomněl na několik podstatných věcí, které by ekonomice prospěly.

"Byl jsem docela překvapen. Připouští, že je vysoká inflace a že zpomaluje hospodářský růst, hovořil také o souboru podpůrných opatření. Ale já jsem chtěl slyšet, že daňové úlevy budou trvalého rázu," řekl k Bushově projevu analytik společnosti Delta Global Advisors Michael Pento. "Podniky nebudou nabírat nové zaměstnance, když vidí, že daňové úlevy jsou pouze přechodné," dodal.

Z ekonomických témat se Bush ve svém poselství nejvíce rozhovořil právě o souboru podpůrných opatření, který navrhl před pár dny. Jde hlavně o daňovou úlevu, díky níž by Američanům mělo zůstat v kapse více peněz. To je i předpoklad k tomu, aby výrazně neklesly spotřebitelské výdaje, které jsou motorem růstu ekonomiky.

Bush a tým jeho ekonomických poradců chtějí největší ekonomiku světa podpořit balíkem opatření v objemu zhruba 150 miliard dolarů. Opatření by mělo zajistit, že se Spojené státy vyhnout recesi a že se zmírní dopady problémů na trhu bydlení.

"Za jediný měsíc přišlo o bydlení více než 200.000 rodin. Očekáváme, že za další dva roky znemožní krize na trhu bydlení dvěma milionům lidí splácet hypotéku," poznamenal demokratický senátor Edward Kennedy. "Potřebujeme jasné řešení, jak pomoci rodinám, aby nepřišly o dům, o žádném jsme se tady ale nedoslechli," řekl.

Americká ekonomika v závěru loňského roku výrazně snížila tempo růstu, i když zatím není jasné, jak moc. První předběžné údaje budou k dispozici ve středu, kdy se také rozhodne, zda centrální banka (Fed) sníží úroky jen o čtvrt procentního bodu, nebo rovnou o půl. Fed výrazně snížil sazby už před týdnem, a to zcela mimořádně mimo zasedání měnového výboru.

"Dát spotřebitelům rychle peníze do kapes poskytne pouze krátkodobou a relativně slabou podporu. Nevzniknou dobrá pracovní místa a nezajistí se tím ani takové potřeby, které by mohly zajistit skutečné investice," řekl k Bushově projevu předseda Mezinárodního svazu zaměstnanců Severní Ameriky Terence O'Sullivan. "Potřebujeme srozumitelný a funkční hospodářský stimul, který hlavně prospěje ekonomice," doplnil.

Prezident Bush je na konci svého druhého funkčního období a potřetí už podle ústavy nemůže být zvolen. V úřadu ho na začátku příštího roku nahradí vítěz prezidentských voleb, které se budou konat v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK