Nomura stáhla žalobu na EK kvůli podpoře ČR pro ČSOB

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Praha 29. ledna (ČTK) - Japonská investiční skupina Nomura stáhla u evropského Soudu první instance v Lucemburku žalobu na Evropskou komisi kvůli údajně nezákonné podpoře českého státu pro ČSOB. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

"Mohu potvrdit, že Nomura stáhla žalobu na Evropskou komisi ještě před koncem loňského roku," řekl serveru mediální zástupce Nomury v Česku Jiří Hrabovský. "Klauzule ve smírčí dohodě s českým státem říká, že pokud Česko vydá instrukce ke stažení této žaloby, Nomura tak učiní. A tuto instrukci jsme od ministerstva financí obdrželi," dodal.

Nomura si stěžovala na rozhodnutí Evropské komise, která v roce 2004 odmítla posuzovat státní podporu ČSOB. Finanční pomoc stát bance poskytl v souvislosti s převzetím bývalé Investiční a Poštovní banky (IPB), jejímž vlastníkem byla do roku 2000 právě Nomura. Brusel verdikt zdůvodnil tím, že český stát podpořil ČSOB před vstupem České republiky do Evropské unie. Podle Nomury se Evropská komise státní pomocí pro ČSOB zabývat měla.

U Evropského soudního dvora (ESD) v Lucemburku kauza Nomury v posledním seznamu běžících českých případů ještě figuruje. "Stále ji máme ještě mezi aktivními případy. Je možné, že nám ještě oznámení nepřišlo," sdělila serveru Andrea Trebulová z tiskového oddělení ESD.

V případu jde o obrovské částky. Ministerstvo financí sice nikdy přímo neřeklo, jak přesně velkou finanční podporu ČSOB poskytlo, Evropský soudní dvůr ale koncem loňského května uvedl, že stát bance poskytl záruku za aktiva v celkové hodnotě asi deseti miliard eur, tedy téměř 300 miliard korun. Nomura v jedné ze studií hovořila o více než 200 miliardách korun.

Smír v kauze bývalé IPB s Nomurou uzavřel v listopadu 2006 tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Dohoda českého státu s Nomurou dosud nebyla odtajněna, současný ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) však její zveřejnění slíbil. Hodlá ale počkat do doby, až informace z dohody neohrozí pozici Česka v jiných arbitrážích.

Nomura vede spor s Českou republikou také u arbitrážního soudu v Londýně. "V posledním březnovém týdnu je naplánováno poslední slyšení u rozhodování o odškodném. Pak zhruba za další dva měsíce by mělo padnout konečné rozhodnutí. Stále je ještě ve hře varianta, že nezaplatíme nic," řekl Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí arbitráže na starosti.

Ve smíru je podle Šnábla obsažen algorytmus, podle něhož se v závislosti na rozhodnutí arbitrů odškodné vypočítá. "Jde o sérii kroků, které popisují kompenzace pro obě strany, tedy způsob, jak se vypočítají nároky obou stran. Hodnota IPB určená arbitráží je jen vstup," uvedl Šnábl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK