Pražská burza přidala 0,9 procenta

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze vzrostly, i když sílící prodejní aktivita v odpolední části obchodování výrazně snížila zisky z úvodních hodin. Hlavní index nejlepších akcií PX uzavřel výše o 0,91 procenta na 1501 bodů, když dopoledne byl nad 1520 body. Nejvýraznější byly akcie realitní společnosti Orco, které zpevnily o 7,2 procenta na 1682 korun. Výsledky zveřejnila burza.

O směru trhu nadále podle analytiků rozhodovalo chování vyspělých zahraničních burz. Ty ožily, nervozita ale byla patrná a obchodní aktivita slabší. "Investoři nervózně čekají na středeční zprávy z USA," poukázala analytička firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková. Americká centrální banka Fed bude rozhodovat o úrocích a zveřejněné budou čtvrtletní výsledky hrubého domácího produktu. Právě obava ze zpomalení americké ekonomiky patřila mezi hlavní důvody lednových výprodejů na akciových trzích.

Akciím v Česku se tak již třetím dnem po sobě nepodařilo udržet stejný směr. "Střídání růstových a ztrátových obchodních seancí na akciových burzách je jedním z indikátorů, že akcie se již začínají odrážet ode dna a některé konkrétní tituly již může být zajímavé nakupovat," uvedla analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

Investoři dále podpořili akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto, jehož akcie přidaly 3,84 procenta na 30,52 koruny a zmírnily letošní propad na 31,3 procenta. Akcie AAA Auto se tak zbavily nelichotivého postavení nejztrátovější emise na burze. Pomyslného "Černého Petra" převzaly akcie developerské firmy ECM, jež letos sestoupily o 32,7 procenta.

V poklesu pokračovaly akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, které po pondělním propadu na ceny z léta 2004 oslabily o dalších 0,99 procenta na 923,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK