MMF snížil odhad světového růstu na 4,1 procenta

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. ledna (ČTK) - Globální hospodářský růst se v letošním roce kvůli poruchám světových úvěrových trhů a finančním otřesům zpomalí na 4,1 procenta z loňských 4,9 procenta. Výrazný útlum nastane ve Spojených státech a pod jejich vlivem i v eurozóně, americká ekonomika ale podle fondu do recese nesklouzne. MMF to uvedl v dnešní aktualizaci svého podzimního výhledu světové ekonomiky.

MMF snížil globální odhad růstu hrubého domácího produktu z říjnové předpovědi 4,4 procenta. Růst v USA se podle fondu letos zpomalí na 1,5 procenta z loňských 2,2 procenta; proti podzimu je tento výhled nižší o 0,4 procentního bodu. Pro eurozónu fond svou prognózu snížil o půl procentního bodu na 1,6 procenta.

"Pět let dlouhá globální expanze se v reakci na šíření finančních poruch začala zpomalovat," uvedl k upravené prognóze ředitel oddělení výzkumu MMF Simon Johnson. MMF snížil odhad pro letošní rok již podruhé. Loni v červenci původně předpovídal expanzi o 5,2 procenta a v říjnovém výhledu svůj odhad výrazně snížil na 4,4 procenta. Další globální prognózu vydá MMF v dubnu.

Světovou ekonomiku začaly loni zasahovat otřesy na finančních trzích, které měly původ v krizi rizikových hypoték v USA a problémech, které to vyvolalo na úvěrových trzích. "Napětí na finančních trzích pocházející ze sektoru rizikových hypoték v USA zesílilo a poslední prudké výprodeje na globálních akciových trzích byly symptomem rostoucí nejistoty," uvedl fond. MMF dnešní aktualizaci podzimní prognózy plánoval původně na minulý týden, kvůli otřesům na trzích ji ale odložil o několik dní později.

Za hlavní riziko pro globální ekonomiku MMF označil to, že by tržní otřesy pokračovaly a měly negativní dopad na domácí poptávku ve vyspělých ekonomikách; to by se pak začalo projevovat i v rozvojových ekonomikách. Podle MMF je tak možné, že růst se zpomalí výrazněji, než nyní předpovídá.

Názory, podle nichž zbytek globální ekonomiky není tak ohrožen, protože se "odpojil" od vývoje v USA, Johnson označil za "vysoce přehnané". Řekl, že dopad americké krize na trhu bydlení pocítí každý. "Je to výrazný útlum. Je to globální útlum," řekl Johnson.

Pro japonskou ekonomiku MMF letos očekává růst o 1,5 procenta, o 0,2 bodu nižší, než co předpovídal v říjnu. Čína si ale povede nadále velmi dobře a její ekonomika bude podle fondu opět růst o zhruba deset procent.

Spojené státy již proti útlumu domácí ekonomiky začínají razantně zasahovat. Centrální banka minulý týden nečekaně snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu a tento týden se chystá k další redukci sazeb. Vláda připravuje ve spolupráci s Kongresem balík stimulačních opatření v hodnotě přes 150 miliard dolarů.

MMF americké kroky přivítal jako dobrou cestu k podpoře ekonomiky. "Na reálnou ekonomiku to bude mít vliv," řekl Johnson.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK