O Société Générale má údajně zájem BNP Paribas

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. ledna (ČTK) - Největší francouzská banka BNP Paribas začíná zvažovat možnost převzetí konkurenční Société Générale, která se kvůli pochybným transakcím makléře Jérôma Kerviela dostala do krize. Sdělila to dnes agentuře Reuters osoba informovaná o této věci. Převzetím Société Générale by se změnilo i vlastnictví české Komerční banky, která je její dceřinou společností.

Akcie SG dnes v reakci na spekulace o možném převzetí BNP vzrostly o deset procent. Akcie BNP posílily o 2,9 procenta. BNP zprávy odmítla komentovat.

Interní diskuse o převzetí SG jsou v BNP teprve v předběžné fázi a v nejbližší době se žádný krok nechystá, uvedl zdroj. Podle něj by BNP nedělala žádné kroky bez alespoň neoficiálního souhlasu francouzské vlády.

Kerviel podle banky svými transakcemi způsobil ztrátu 4,8 miliardy eur. Další asi dvě miliardy eur musela SG odepsat kvůli špatným investicím ve Spojených státech. "Société Générale je v krizové situaci," řekla dnes ve vysílání televizní stanice LCI ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová.

BNP Paribas už o Société Générale usilovala v roce 1999, banka se ale tlaku ubránila. BNP na SG láká zejména vyhlídka na výrazné rozmnožení domácí pobočkové sítě. Námitky by nemuseli mít ani politici, kterým by vadil hlavně zájemce ze zahraničí.

Předseda vlády François Fillon dnes v parlamentu zahraniční banky varoval před pokusy využít situace a získat nad SG kontrolu. "Vláda nedopustí, aby se Société Générale stala obětí nepřátelských nájezdů," řekl Fillon. "Société Générale musí zůstat velkou francouzskou bankou," dodal později. Vláda podle něj situaci pozorně sleduje především s ohledem na to, že by se někdo pokusil banku destabilizovat.

Société Générale koupila většinový státní podíl v Komerční bance v roce 2001. Komerční banka k nynější aféře pouze uvedla, že na její hospodářské výsledky kauza nebude mít vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK