Evropské burzy oslabí v obavách o pojišťovny v USA

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy ve čtvrtek zřejmě klesnou poté, co akciemi na Wall Street otřásly čerstvé obavy z dalších ztrát ve finančním sektoru, které...

...zastínily i ostré snížení úrokových sazeb Fedu.

Březnové futures na index Stoxx50E <STXEH8> v 8:50 oslabovaly o 0,3 procenta, futures na německý index DAX <FDXH8> klesaly o 0,5 procenta a futures na francouzský index CAC-40 <FCEH8> ubíraly 0,2 procenta.

Index DJ Stoxx 600 <.STOXX> je na nejlepší cestě zapsat si nejhorší leden v historii, když od začátku měsíce ztratil již 11 procent.

Spekulace televizní stanice CNBC, že by ratingové agentury mohly snížit úvěrové hodnocení dluhopisovým pojišťovnám Ambac Financial Group <ABK.N> a MBIA <MBI.N>, srazily akcie obou finančních ústavů o více než 10 procent a zchladily nadšení trhu po předchozím snížení úrokových sazeb Fedu o 50 bazických bodů [ID:nSCH125959].

Standard & Poor's uvedla, že snížila nebo může snížit rating cenným papírům jištěným americkými hypotékami a zajištěným dluhovým obligacím v hodnotě několika stovek miliard dolarů.

Z firemních výsledků trh sleduje čísla od společností jako Royal Dutch Shell <RDSa.L> [ID:nSCH127913], AstraZeneca <AZN.L> Enel <ENEI.MI> či Vodafone <VOD.L>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK