Shell vytvořil rekordní zisk mezi evropskými firmami

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. ledna (ČTK) - Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell vytvořila za minulý rok zisk 27,6 miliardy dolarů (přes 483 miliard Kč), což je nejvíce mezi evropskými firmami vůbec. Její výsledek za poslední čtvrtletí roku ale nenaplnil očekávání finančního trhu kvůli slabší produkci. Koncern představil výsledky v dnešní zprávě. Mezi nestátními ropnými koncerny má Shell druhou nejvyšší tržní hodnotu na světě.

Čistý zisk, v němž není započítán posun hodnoty palivových zásob, v posledním čtvrtletí roku stoupl o 11 procent na 6,7 miliardy dolarů. Čistý výsledek očištěný o mimoprovozní položky byl 5,74 miliardy, ale analytici ho podle ankety Reuters odhadovali na 6,1 miliardy dolarů. Tiskový mluvčí dodal, že si hůře, než analytici předpokládali, vedla rafinerská divize.

Shell měl v minulém roce také vyšší kapitálové výdaje, než se čekalo, a výrazně zvýšil i rozpočet na příští léta. Odráží se v tom vyšší náklady na dobývání ropy a plynu ze země. Loni dosáhly kapitálové výdaje Shellu 26,6 miliardy dolarů, zatímco je v říjnu odhadoval na 24 až 25 miliard. Letos by mohly dosáhnout 28 až 29 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK