Sony zvedla zisk pouze mírně, snižuje výhled

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Sony <6758.T> ve čtvrtek vykázala překvapivě slabý nárůst kvartálního provozního zisku a zároveň o 9 procent snížila výhled celoročního...

...zisku, když pokles trhů nahlodal investice a silnější jen poškozuje tržby v zahraničí.

Úhlavní konkurent Matshushita Electric Industrial <6752.T> si však vedl lépe, když vykázal 22procentní vzestup kvartálního zisku a podržel dřívější předpověď. Zpomalující ekonomika ve Spojených státech nicméně představuje riziko pro obě firmy.

Provozní zisk Sony za období od října do prosince sice stoupl o 5,9 procenta na 189,4 miliardy jenů, přesto však ani zdaleka nedosáhl na 245,5 miliardy odhadovaných analytiky v průzkumu firmy Reuters Estimates.

Čistý zisk vzrostl o 25 procent na 200,2 miliardy jenů.

Ve fiskálním roce ukončeném v březnu Sony očekává provozní zisk 410 miliard jenů (3,9 miliardy dolarů), hluboko pod 446,9 miliardy odhadovaných trhem. V dřívější předpovědi firma předpovídala roční zisk 450 miliard.

Herní divize se přehoupla do zisku poté, co Sony omezila výrobní náklady a maloobchodní ceny konzole PlayStation 3 a rozšířila nabídku herního softwaru ve snaze udržet krok s modely Wii od firmy Nintendo <7974.OS> a Xbox 360, jejž dodává Microsoft <MSFT.O>.

"Obrat herní divize do černých čísel je pozitivní," řekl Takeši Osawa, fond manažer u firmy Norinchukin Zenkyoren Asset Management. "Výhled americké ekonomiky však představuje zdroj obav pro jejich divizi spotřební elektroniky. A v porovnání se Sony vypadá Matsushita jako solidnější a stabilnější."

Sony se těšila robustní vánoční poptávce po digitálních fotoaparátech Cyber-shot, kamerách Handycam a počítačích Vaio. Zpomalování americké ekonomiky a pevnější jen však u investorů vyvolávaly obavy o vyhlídky zisku.

Sony, jež se na poli plochých obrazovek potýká s firmami Samsung Electronics <005930.KS> a Sharp <6753.T>, za několik posledních let ve snaze o transformaci zrušila 10.000 pracovních míst a zbavila se širokého spektra nejádrových aktiv.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK