Dolar za poklesu akcií maže ztráty, jež zavinil Fed

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve čtvrtek zotavoval z pádu na dvouměsíční dno vůči měnovému koši. Pozornost investorů se přesouvala od masivního snížení úrokových...

...sazeb ve Spojených státech z předchozího dne k potížím na finančním trhu.

V 11:25 dolar posiloval vůči koši hlavních měn <.DXY> o 0,20 procenta na 75,182 bodu, a vzdaloval se tak od dřívějšího dvouměsíčního dna 74,972 bodu. Dolar zároveň kotoval téměř beze změny na 106,48 jenu <JPY=>.

Euro po snížení sazeb Fedu vyskočilo až na 1,4914 dolaru, kde ale narazilo na tuhý odpor a stáhlo se na úroveň kolem 1,4850 <EUR=>. Jednotná měna také oslabovala na 158,15 jenu <EURJPY=>.

Společnost Fitch Ratings ve středu snížila úvěrové hodnocení hlavní divize dluhopisového pojištění Financial Guaranty Insurance Company (FGIC), což vyvolalo obavy z možného snižování u dalších firem v sektoru, jako jsou MBIA nebo Ambac.

Americké akciové trhy - jež podpořilo rozhodnutí centrální banky (Fed) snížit hlavní sazbu o 50 bazických bodů na 3,00 procenta - vymazaly v závěru seance zisky, zatímco dolar těžil z repatriace zisků s tím, jak investoři rozvazovali riskantní pozice.

"Přišla očekávaná prudká reakce (na Fed), kdy akcie rostly, riskantní aktiva také a dolar se ocitl pod tlakem. Americké (akciové) trhy však své zisky neudržely a značná část tohoto pohybu se obrátila," řekl Martin McMahon, devizový stratég u Credit Suisse v Curychu.

"Máme tu nějaké další špatné zprávy o dluhopisových pojišťovnách, což otřásá investorským sentimentem pro celý finanční sektor... Dolar v posledních týdnech v rámci jisté obranné strategie roste, když klesají akcie."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK