EK zahájila opatření proti ČR kvůli zdanění dividend

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise proti České republice zahájila právní proceduru, která může Prahu přivést až k Evropskému soudnímu dvoru. Důvodem je různá míra zdanění dividend pro české a zahraniční firmy.

V případě Česka jde komisi konkrétně o to, aby Praha vyjasnila pravidla, podle nichž je možné výplaty dividend některým zahraničním firmám zdaňovat více, než výplaty dividend českým společnostem. Česko má nyní dva měsíce na odpověď. Pokud by nebyla uspokojivá, pak by následovalo zaslání odůvodněného stanoviska a následně případně i předání věci Evropskému soudnímu dvoru. Ten by pak mohl česku v konečné fázi udělit kvůli porušení unijního práva pokutu.

Kromě ČR komise kvůli zdanění dividend vyplácených do zahraničí právní kroky zahájila i proti Estonsku a Německu. "Tato úřední oznámení jsou součástí trvalého působení Evropské komise, jehož cílem je vyloučit diskriminační zdanění dividend vyplácených akcionářům se sídlem v jiném státě v rámci EU a EHP," uvedl v prohlášení komisař EU pro otázky daní a cel László Kovács.

ČR osvobozuje od daně tuzemské dividendy vyplácené mateřským společnostem, které mají na dceřiné společnosti majetkovou účast ve výši alespoň dvacet procent po dobu alespoň dvou let. Dividendy vyplácené Islandu ale podléhají srážkové dani 15 procent bez ohledu na výši majetkové účasti. EK se tak domnívá, že v případě této severské země pak může docházet k unijních norem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK