Aerolinie ABS Jets loni zdvojnásobily obrat na 22,5 mil. eur

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Aerolinie ABS Jets, které se specializují na exkluzivní přepravu osob malými tryskáči, loni zdvojnásobily obrat na 22,5 milionu eur (cca 590 milionů Kč). Letadla ve správě ABS Jets loni uskutečnila 1780 letů proti 1410 z roku 2006. Řekl to obchodní ředitel firmy Jan Váňa. ABS Jets sídlí v Praze a patří finanční skupině J&T.

"Byznys letectví celosvětově v roce 2007 zaznamenal nejdynamičtější růst z celého sektoru letecké přepravy," řekl Váňa. Nejrychleji podle něj rostl trh ve střední a východní Evropě, především v Rusku, a také na Středním východě. S větším zájmem o tzv. business lety roste také flotila ABS Jets, která se od roku 2005 ztrojnásobila.

Společnost má nyní ve správě šest soukromých letadel, tři stroje Embraer Legacy, dva letouny Cessna Ciation Bravo a jeden Bombardier Learjet. Podle plánů by v roce 2009 měla flotila firmy čítat deset strojů. Za významnou událost loňského roku považuje Váňa získání certifikátu pro údržbu letadel brazilského výrobce Embraer. V Praze tak vzniklo jedno z pěti servisních středisek Embraeru v Evropě.

Zároveň s výsledky oznámil Váňa změnu na pozici generálního ředitele firmy. Po takřka třech letech v čele ABS Jets odchází po dohodě s akcionáři z funkce generálního ředitele a předsedy představenstva Marian Jančařík (31). Od 1. února jej nahradí David Kyjovský (45), který doposud působil v investiční skupině PPF.

ABS Jets je největší firmou svého druhu ve 12 nových zemích Evropské unie. V ČR kromě ní působí společnost Grossmann Jet Service, která létá se třemi stroji, dále Time Air, jež má ve správě dvě letadla a Silesia Air se třemi letadly. Všechny společnosti nabízejí přepravu většinou v letadlech s kapacitou kolem 14 míst.

Stroje vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy; specializované letecké společnosti je pouze opatrují a nabízejí k pronájmu v době, kdy je jejich majitel nepotřebuje. Za hodinu letu zaplatí zájemce podle typu letadla 100.000 až 200.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK