Na pražskou burzu se dnes po dvou růstech vrátili prodejci

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Na pražskou burzu se dnes po dvou růstech za sebou vrátili prodejci. České akcie následovaly směr vyspělých světových burz, kterým další silné snížení úrokových sazeb zaměřené na oživení skomírající americké ekonomiky podporu neposkytlo. Hlavní index PX odpoledne ztrácel i více než tři procenta, nakonec oslabil o 1,42 procenta na 1499,6 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Investory ostře sledovaná americká centrální banka snížila základní úrokovou míru o dalšího půl procentního bodu, aby podpořila slábnoucí hospodářský růst největší světové ekonomiky. Zklidnění na Wall Street ale vystřídaly negativní zprávy o snížení úvěrového hodnocení pojišťovatelů dluhopisů, které zažehly nové obavy o možné ztráty ve finančním sektoru.

Nervozita se přenesla i do Evropy. Na pražské burze se investoři zbavovali hlavně největších emisí. Akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, přišly o 3,46 procenta na 906,5 koruny, a akcie energetické skupiny ČEZ sestoupily o 3,04 procenta na 1181 korun.

Akcie developerské skupiny ECM si pohoršily o 2,8 procenta na 788 korun. Sestup naopak brzdily akcie farmaceutické firmy Zentiva, které posílily o 3,76 procenta na 908,5 koruny. "Investoři reagovali na zprávu o aktuální výši podílu holdingu Generali PPF," uvedl makléř společnosti Fio David Brzek.

Akcie rakouské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group se budou na hlavním trhu burzy obchodovat od 5. února, potvrdila burza. Tyto akcie by podle neoficiálních zdrojů měly vstoupit i do elitního obchodního systému SPAD, kde je zatím jen 12 nejlepších akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK