Wall St vzrostl; S&P 500 měl nejhorší leden od 1990

01.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akcie na Wall Street ve čtvrtek výrazně vzrostly poté, co přední dluhopisová pojišťovna ujistila investory o své stabilitě, a přispěla tak ke...

...zotavení finančních titulů, oslabených vyhlídkami na kreditní krizi.

Index S&P 500 i přes solidní denní výkon završil nejhorší leden od roku 1990, když krize na úvěrových trzích a trhu s bydlením vzbudila obavy, že se americká ekonomika nachází na pokraji recese. Technologický index Nasdaq zaznamenal nejhorší první měsíc roku vůbec.

Akciový trh ve čtvrtek zamířil vzhůru poté, co největší americká pojišťovna dluhopisů MBIA <MBI.N> uvedla, že má dostatek hotovosti pro své podnikání garantovanými splátkami firemních a obecních dluhopisů. Také ratingová agentura Standard & Poor's firmě sdělila, že má dostatek kapitálu, aby jí bylo ponecháno hodnocení AAA, uvedli členové vedení MBIA.

Po zprávě vystřelily finanční akcie včetně Bank of America <BAC.N>, jež přidaly přes 5 procent. Případné snížení úvěrového hodnocení dluhopisovým bankám by zřejmě vedlo k dalším miliardovým ztrátám a odpisům, spojeným se zhroucením hypotečního trhu.

Akcie MBIA vyskočily o 11 procent, akcie konkurenční Ambac Financial Group <ABK.N> vystoupaly o 9,2 procenta.

"MBIA v podstatě přišla a řekla, že ty obavy jsou nafouklé, že nezkrachují, mají spoustu kapitálu a nepřijdou o svůj status 'AAA'," řekl Anthony Conroy, hlavní makléř společnosti BNY ConvergEx.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 1,67 procenta na 12.650,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,68 procenta na 1378,55 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> vyskočil o 1,74 procenta na 2389,86 bodu.

Za celý uplynulý měsíc index Dow Jones ztratil 4,6 procenta, což představuje nejhorší leden od roku 2000. S&P 500 odepsal 6,2 procenta, což je nejslabší první měsíc od roku 1990. Nasdaq spadl celkem o 9,9 procenta, nejvíce za kterýkoli leden v historii indexu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK