Americké akcie ve čtvrtek výrazně posílily

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. února (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek navzdory počátečnímu poklesu výrazně posílily. Zasloužilo se o to zejména oživení finančních titulů, které jsou v poslední době pod tlakem kvůli problémům na úvěrových trzích. Za celý uplynulý měsíc ale americké akciové indexy utrpěly navzdory čtvrtečnímu nárůstu velké ztráty.

Dow Jonesův index ve čtvrtek stoupl o 1,67 procenta na 12.650,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 1,68 procenta na 1378,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,74 procenta na 2389,86 bodu.

Za celý uplynulý měsíc se nicméně Dow Jonesův index snížil o 4,6 procenta, což představuje jeho nejhorší lednový výkon od roku 2000. Nasdaq se propadl dokonce o 9,9 procenta. Zažil tak nejhorší vstup do nového roku ve své historii.

Největší americký pojišťovatel obligací MBIA ve čtvrtek posílil o 11 procent poté, co uvedl, že má dostatek hotovosti pro provoz svých aktivit. Vzhůru zamířily i další finanční tituly, například Bank of America.

"MBIA řekla, že obavy jsou nafouknuté, že nebankrotuje, že má dost kapitálu," uvedl obchodník Anthony Conroy ze společnosti BNY ConvergEx. "To značně zmírnilo obavy a začali se objevovat investoři hledající příležitosti k levným nákupům," dodal.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči euru. Obchodníci čekají na dnešní zprávu o vývoji trhu práce ve Spojených státech, která by mohla naznačit, jak moc se americká ekonomika blíží k recesi.

V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru oslabilo o zhruba 0,1 procenta na 1,4864 USD. Bylo tak přibližně o cent pod rekordním maximem 1,4966 USD. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,1 procenta na 106,33 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK