Google zklamal výsledky za 4.kvartál; akcie padají

01.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN Společnost Google <GOOG.O> ve čtvrtek večer vykázala neuspokojivé čtvrtletní výsledky kvůli vyšším kapitálovým výdajům a nákladům na ...

...získávání inzerentů. Nepříjemně tak překvapila investory, kteří poslali její akcie o 6,5 procenta níž.

Tržby společnosti vyskočily jen téměř v souladu s odhady o 51 procent na 4,827 miliardy dolarů, když trh v průměru čekal 4,83 miliardy. Některé investory překvapily také vyšší provize pro provozovatele přidružených internetových stránek, které zobrazují inzerci od Googlu, zvané náklady na získání návštěvníků (TAC).

"Tento kvartál byl ve všech směrech slabší, než se čekalo," řekl analytik Derek Brown ze společnosti Cantor Fitzgerald. "Tržby z webových stránek Googlu byly trochu nižší a náklady na získání návštěvníků poněkud vyšší, než jsme čekali."

Zklamání je podle analytiků o to větší vzhledem k tomu, že nejpopulárnější internetový vyhledávač tradičně překonává očekávání trhu. Google nedosáhl na odhady teprve potřetí za 14 kvartálů od svého vstupu na burzu.

Představitelé společnosti nicméně zdůraznili, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se na výsledcích firmy podepisovala oslabující americká ekonomika. Předpokládají také, že inzerenti budou u Googlu dál utrácet, i kdyby omezili celkové výdaje na reklamu.

"Dosud jsme nezpozorovali žádný negativní vliv dohadů o budoucích recesích," řekl generální ředitel Eric Schmidt.

Konkurenční Yahoo <YHOO.O> v úterý uvedla, že klíčové kategorie internetové reklamy zůstávají silné, pocítila však slabost v oblasti cestovního ruchu, financí a maloobchodu. Yahoo se spoléhá na zobrazování inzerce, již preferují inzerenti značek, zatímco Google se soustředí na umisťování reklamy do vyhledávače.

Čistý zisk Googlu ve čtvrtém kvartále stoupl na 1,21 miliardy dolarů čili 3,79 dolaru na akcii z 1,03 miliardy neboli 3,29 dolaru na akcii před rokem. Po vyloučení zvláštních položek firma vydělala 4,43 dolaru na akcii, zatímco ekonomové oslovení firmou Reuters Estimates čekali 4,47 dolaru na akcii.

"Google už nepřebírá ostatním podíl na trhu tak snadno jako dřív," řekl analytik Jeffrey Lindsay ze společnosti Sanford C. Bernstein. "Firma se dostala do fáze, kdy její syrové narůstání už tolik nemaskuje trendy na trhu."

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK