PRŮZKUM-Slovenský HICP v lednu zrychlil, sazby zůstanou

04.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Co: lednová inflace, nastavení úrokových...

...sazeb

* Kdy: inflační data 29.února v 09:00, sazby 26.února

* Inflace podle standardů EU (HICP) zrychlila, sazby zůstanou

Slovenská inflace zřejmě v lednu zrychlila, ale centrální banka (NBS) pravděpodobně ponechá úrokové sazby před hodnocením připravenosti země na vstup do eurozóny beze změny, ukázal průzkum Reuters.

Všech 10 oslovených analytiků vidělo za leden zrychlení meziroční inflace počítané podle standardů Evropské unie (HICP) na 2,8 procenta z prosincových 2,5 procenta.

Meziměsíčně měly spotřebitelské ceny stoupnout o 0,8 procenta, nejrychleji od ledna 2006, po nárůstu o 0,3 procenta v prosinci.

"Regulované ceny (energií) se v lednovém výsledku projeví nejvíce," řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer s odkazem na ceny elektrické energie a vytápění pro domácnosti, jež mají ve spotřebním koši velkou váhu.

"Ceny potravin budou rovněž důležitým faktorem. Stoupnou také ceny paliv, ale méně než v předchozích měsících."

Inflace představuje největší výzvu pro vstup Slovenska do eurozóny plánovaný na leden roku 2009.

Ukazatel nabral v několika posledních měsících roku 2007 rychlost kvůli vysokým cenám potravin a ropy, ale Bratislava se přesto v prosinci pátý měsíc v řadě držela pod vstupním limitem, když podobné faktory posilovaly inflaci v celé Evropě.

Slovensko čeká, že inflační kritérium pro přijetí eura splní s velkou rezervou. Zároveň bude ale muset Evropskou unii přesvědčit, že ceny porostou pomalu i v budoucnu.

Evropská komise minulý týden uvedla, že Slovensko bude čelit inflačním tlakům, až zafixuje korunu k euru. Vláda pak bude muset zaujmout přísnější fiskální postoj, aby se vyhnula cenovému skoku, dodal výkonný orgán EU.

Národní banka Slovenska (NBS) uvedla, že bude pozorně sledovat rizika druhotných inflačních tlaků plynoucích z cen potravin a energií. Analytici ale obecně očekávají, že úrokové sazby zůstanou v únoru desátý měsíc v řadě na 4,25 procenta.

"Slovenskou inflaci potáhnou hlavně nákladové faktory. Proto nevidíme silná rizika a důvody pro utažení měnové politiky," řekl analytik ČSOB Marek Gábriš.

NBS by mohla snížit sazby, aby v rámci přijímání eura konvergovaly s eurozónou, pokud Evropská centrální banka (ECB) nezvedne svou hlavní sazbu ze současných 4,00 procenta.

"Hlavním důvodem pro změnu (slovenských) sazeb bude přijetí eura. ECB by mohla po postupném oslabování inflace... zvažovat snížení sazeb, aby odrážely rizika zpomalení ekonomického růstu. NBS pak bude následovat ECB," dodal Gábriš.

(PRO TABULKU PRŮZKUMU KLIKNĚTE DVAKRÁT NA [ID:nL01857012])

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK