ANALÝZA-Wall Street se chystá na zdlouhavé volby v USA (OPAK.)

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Trh na Wall Street ve středu probíral své preference v kampani před americkými prezidentskými volbami, v nichž proti sobě pravděpodobně stane...

...republikán s volnější stranickou disciplinou a jeden ze dvou demokratů volajících po změně.

Obchodníci obecně nemilují překvapení, jež mohou být drahá pro ty, kdo si špatně vsadí. Silný výsledek senátora Johna McCaina v Arizoně v rámci "super úterý", kdy proběhly primárky ve 24 státech, tak znamenal vítanou zprávu.

Demokratičtí senátoři Barack Obama a Hillary Clintonová si zatím drží před listopadovými volbami těsný rozestup.

"Čekal jsem rozhodující úder od McCaina na pravici a od Clintonové na levici," řekl Chip Hanlon, prezident Delta Global Advisors.

"McCain už dosáhl dost, aby to v příštích pár týdnech dotáhl, ale u demokratů to ještě potrvá," řekl Hanlon a dodal, že existuje šance, že nominační proces u demokratů by mohl být poprvé od roku 1968 završen až na celostátním sjezdu v létě.

ŽÁDNÉ NOVÉ DANĚ?

Mnozí investoři nemají jasno v tom, který kandidát by nejlépe vyhovoval zájmům Wall Street.

Trh sice obvykle dává přednost republikánům kvůli jejich tradiční podpoře snižování daní a odmítavému postoji k regulacím, u Johna McCaina je to ale trochu jiné. Jeho pověst nezávislého politika, jež mu získává podporu mezi voliči, vyvolává mezi některými investory pouze vlažnou reakci.

"U Johna McCaina je trh poněkud opatrný kvůli tomu, že hlasoval proti oběma návrhům prezidenta Bushe na snížení daní (v letech 2001 a 2003)," řekl Andrew Busch, měnový stratég firmy BMO Capital Markets.

McCain řekl, že pokud bude zvolen, bude vetovat jakékoli zvýšení daní.

Ekonomové z Goldman Sachs uvedli, že McCain si v průzkumech vede proti demokratům soustavně lépe než všichni ostatní uchazeči o republikánskou nominaci, takže jeho zvolení v primárkách by mohlo zvýšit šance strany na vítězství v listopadových volbách.

Některé sektory, jež by mohly těžit z republikánské vlády, jako farmacie, soukromé zdravotnictví, tabákový průmysl a odvětví náročná na emise, "by se za McCaina nemusely těšit tak příznivému politickému a regulačnímu prostředí, jako tomu bylo za Bushovy administrativy, soudě podle McCainových postojů v Senátu", dodali analytici z Goldman Sachs.

OBAVY OHLEDNĚ OBAMY

Busch z BMO uvedl, že investoři si nejsou jistí, co si mají myslet o senátorovi Baracku Obamovi ze státu Illinois. Ten vyjádřil podporu zvyšování daní z kapitálových zisků a dividend, což pro Wall Street zní jako klatba.

"U Hillary Clintonové máte jasno, takže trh má jistotu. Tato jistota je ovšem z větší části špatná," řekl Busch s poukazem na kroky newyorské senátorky, jež přispěly ke zrušení mnohých daňových úlev navrhovaných stávajícím prezidentem, a na její plán na všeobecnou zdravotní péči podporovanou státem.

Goldman Sachs poznamenala ve zprávě pro klienty, že Clintonová zaostává za Obamou v hypotetickém souboji proti republikánskému kandidátovi. "Její nominace by mohla vést k nečekaně těsné kampani před obecnými volbami."

Mnozí asijští investoři dali jasně najevo, že pro ně je kandidát mnohem méně důležitý než strana, jež nakonec obsadí Bílý dům. Obávají se, že demokraté by byli agresivnější v přepisování obchodních dohod a tlaku na Čínu, aby zvedla hodnotu jüanu.

Mnozí demokraté vyjádřili obavy, že Čína záměrně drží svou měnu podhodnocenou, což jí poskytuje nespravedlivou výhodu. Tlačili také na silnější ochranu pracujících a životního prostředí v obchodních smlouvách.

"Demokraté jsou obecně více protekcionističtí a více nakloněni tomu peskovat Čínu," řekl Tim Condon, šéf asijského výzkumu u ING v Singapuru. "Pravděpodobně by více volali po agresivnější revalvaci jüanu, zatímco republikáni by prostě pokračovali ve stávající politice."

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK