Wall Street klesl, naděje na snížení sazeb slábnou

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu klesly třetí seanci v řadě poté, co představitelé centrální banky (Fed) vyvolali pochybnosti ohledně dalšího...

...snižování sazeb. Index technologických titulů Nasdaq se pak dostal do teritoria medvědího trhu.

Mračna nad indexem Nasdaq ještě zhoustla po závěru trhu, kdy výrobce síťového vybavení Cisco Systems <CSCO.O> spadl o více než 7 procent poté, co s odvoláním na ekonomické obavy předpověděl pro třetí kvartál neuspokojivý růst tržeb.

"Cisco podpořilo názor, že hospodářství je přinejlepším velmi slabé. Je to znepokojivé a trhu se to nebude líbit," řekl Chip Hanlon, prezident firmy Delta Global Advisors.

Během řádného obchodování odezněl počáteční vzmach trhu. Dva prezidenti federálních rezervních bank totiž uvedli, že Fed musí letos zůstat na stráži před zrychlováním inflačních tlaků, i když ekonomika prudce zpomalí.

Pesimismus prohloubily slabé tržby maloobchodní sítě Macy's <M.N>, jež vyvolaly tíseň před čtvrteční vlnou výsledků dalších firem z branže. Akcie firmy spadly o 4,6 procenta.

Akcie burz CME Group <CME.N> a NYMEX Holdings <NMX.N> se shodně zřítily o 17,6 procenta, když se investoři strachovali, že výzva ministerstva spravedlnosti po reorganizaci obchodů s finančními futures může zmařit jejich navržené sloučení.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> odepsal 0,53 procenta na 12.200,10 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> ztratil 0,76 procenta na 1326,45 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 1,33 procenta na 2278,75 bodu.

Index Nasdaq se nyní nachází 20,3 procenta pod říjnovým vrcholem. To znamená, že býčí trh, jenž započal v říjnu 2002, oficiálně skončil.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK