Cisco v Q2 naplnila odhady trhu; ale výhled byl slabší

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK/SAN Společnost Cisco Systems <CSCO.O> vydala ve středu večer neuspokojivý výhled a varovala před rychlým zpomalením amerických a...

...evropských objednávek. Firma tak poslala své akcie o 8 procent níž a prohloubila strach z recese ve Spojených státech.

"Takhle obezřetné šéfy firem jsem ve Spojených státech ani v Evropě neviděl už mnoho let," řekl generální ředitel John Chambers.

"Myslíme si, že v představenstvu je velmi obezřetná nálada, a to je rozdíl oproti situaci před půl rokem."

Cisco je vzhledem ke své diverzifikaci mezi firemními, spotřebitelskými, telekomunikačními a státními trhy považováno za ukazatel celkového stavu globálních výdajů na technologie.

Za druhé fiskální čtvrtletí ukončené 25.ledna společnost ohlásila nárůst čistého zisku o 7 procent na 2,1 miliardy dolarů neboli 33 centů na akcii.

Zisk na akcii očištěný o mimořádné položky činil 38 centů, a naplnil tak odhady analytiků v průzkumu firmy Reuters Estimates.

Tržby vzrostly o 16,5 procenta na 9,8 miliardy dolarů, rovněž v souladu s odhady trhu.

Největší výrobce vybavení pro regulaci toku dat v sítích ale předpověděl pro třetí fiskální kvartál růst tržeb o 10 procent, a nedosáhl tak na 15procentní růst předpovídaný trhem na Wall Street.

Společnost dodala, že kvůli nejistotě nepředloží výhled na čtvrtý kvartál, ale celoroční růst tržeb pravděpodobně vyjde při dolní hranici cílového rozpětí 13 až 16 procent.

"Lidé budou v příštích týdnech bázliví," řekl David Garrity, ředitel výzkumu firmy Dinosaur Research.

"Tato reakce ukazuje, že to tak zůstane," dodal ohledně Chambersových slov o slábnoucí poptávce. Ten přitom loni řekl, že globální ekonomika je nejsilnější, jakou kdy viděl.

(Reportéři: Sinéad Carew a Duncan Martell; Přeložil: Robert Müller)

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK