Deutsche Bank vykazuje za Q4 pouze drobné odpisy

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Deutsche Bank <DBKGn.DE> ve čtvrtek splnila slib a nepřinesla investorům žádná další hypoteční překvapení, když za čtvrtý kvartál vykázala...

...pouze drobné odpisy. V investiční divizi se však zisk propadl.

Jako jedna z mála bank, jež nezsáhla úvěrová krize, která dopadla i na Citigroup <C.N> nebo UBS <UBSN.VX>, Deutsche Bank také navrhla zvednout dividendu o osminu na 4,50 eura.

Divize investičního bankovnictví, tradiční motor činnosti Deutsche Bank, se zadrhla a vykázala za poslední tři měsíce roku pád zisku před zdaněním o více než 50 procent na 447 milionů eur.

Celkový čistý zisk za čtvrtý kvartál činil téměř 1 miliardu eur, což je zhruba polovina oproti stejnému období před rokem, stále však mírně překonal očekávání trhu.

Generální ředitel Josef Ackermann také podržel svou "vizi", že banka letos dosáhne zisku před zdaněním 8,4 miliardy eur, téměř stejně dobrého výsledku jako rekordních 8,7 miliardy za rok 2007.

Investoři tleskali zprávě, že Deutsche Bank odepíše pouze méně než 50 milionů eur u "pákového" financování - nic z toho kvůli méně kvalitním hypotékám.

Banka se sice vyhnula hypoteční střele, ale Ackermann opakovaně varoval, že nyní je otázkou, jak se bude Deutsche Bank dařit na trhu po jeho pádu.

Například výnose z prodeje a obchodů s dluhy, jedné z nejvýnosnějších činností Deutsche Bank, klesly ve čtvrtém kvartále o 10 procent na 1,6 miliardy eur.

Zavinilo to slabší obchodování s cennými papíry krytými neobchodovatelnými aktivy (asset-backed securities), jež mezi investory ztratily na přitažlivosti v důsledku úvěrové krize vyvolané rostoucím počtem nesplácených hypoték pro méně bonitní klienty ve Spojených státech.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK