Nová prognóza ČNB čeká pokles sazeb ještě v 2008

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nová prognóza České národní banky (ČNB) počítá s poklesem úrokových sazeb ještě v letošním roce, uvedla banka v doprovodných materiálech pro...

...tiskovou konferenci.

"S makroekonomickou prognózou a jejími předpoklady je konzistentní nejprve mírný nárůst nominálních úrokových sazeb, následovaný poklesem ještě v roce 2008. V roce 2009 je prognózována zhruba jejich stabilita," uvedla ČNB.

Bankovní rada ve čtvrtek podle očekávání zvýšila klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Podklady z ČNB ukázaly, že pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, zbývající dva byli pro ponechání sazeb beze změny.

Změna sazeb následovala novou kvartální inflační prognózu [ID:nKRU752337].

"Nejistoty (prognózy) jsou větší než obvykle, rizika míří oběma směry," uvedla dále ČNB.

Za hlavní rizika a nejistoty, které by mohly tlačit inflaci výš, než předpokládá, banka označila sekundární dopady nákladových šoků do cen a vliv inflačních očekávání.

Protiinflačně by mohly naopak působit silný kurs koruny, odeznění růstu cen potravin, vývoj americké ekonomiky a ekonomik hlavních obchodních partnerů.

Při srovnání s minulou, říjnovou prognózou, banka uvedla:

"Proti říjnové prognóze bude ekonomický růst pomalejší, reálná ekonomika bude působit od druhého čtvrtletí 2008 protiinflačně.

Proti říjnové prognóze jsou očekávány nižší inflační tlaky z reálné ekonomiky na celé prognóze.

Prognóza celkové inflace se oproti říjnové prognóze nachází v průběhu roku 2008 výrazně výše, od počátku roku 2009 však leží níže.

Měnověpolitická inflace rovněž míří po většinu roku 2008 výše než v říjnové prognóze, na horizontu měnové politiky však klesá pod úroveň říjnové prognózy.

Trajektorie úrokových sazeb konzistentní s prognózou je pro stávající čtvrtletí zhruba stejná jako v říjnové prognóze, v inflačním výhledu však leží níže."

Banka také poprvé zveřejnila implikovanou trajektorii sazeb, se kterou počítá prognóza, nejde však o závazek měnové politiky.

Prognóza předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí bude tříměsíční mezibankovní zápůjční sazba PRIBOR <PRBORECAP> kolem 3,2 procenta, ve druhém čtvrtletí příštího roku okolo 2,9 procenta.

Tříměsíční sazba na pražském mezibankovním trhu ve čtvrtek činila 3,94 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK