FAKTOGRAFIE-Navrhované změny důchodového zákona

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Vláda v pondělí schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, podrobnosti zatím nezveřejnila...

...

Agentura Reuters přináší přehled změn navrhovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí:

NAVRHOVANÉ ZMĚNY V NOVELE ZÁKONA O DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ - Systém průběžného financování důchodového systému bude zachován stejně jako povinnost platit důchodové pojištění pro všechny ekonomicky aktivní občany. - Zákon navrhuje postupné zvyšování důchodového věku na 65 let u mužů ze současných zhruba 62 let (odchod do penze se vypočítává, za základ se bere věk 60 let a přičítají se k němu dva měsíce za každý započatý rok od roku 1996). - Postupné zvyšování důchodového věku na 62 až 64 let u žen - podle počtu vychovaných dětí ze současných zhruba 59 let (odchod do penze se vypočítává, za základ se bere u žen se dvěma dětmi věk 55 let a přičítají se k němu čtyři měsíce za každý započatý rok od roku 1996). - Postupné prodlužování minimální délky placení důchodového pojištění až na 35 let ze současných 25 let. - Vyloučení doby studia započítávané do délky důchodového pojištění. Opatření bude platit pro studenty studující po zavedení navrhovaného zákona. - Nižší penze při předčasném odchodu do důchodu.

PLÁN DLOUHODOBÝCH ZMĚN PODLE PROGRAMOVÉHO PROHLÁŠENÍ VLÁDY - V rámci druhé etapy důchodové reformy v letech 2008 a 2009 by se měly řešit otázky týkající se problematiky financování základního důchodového pojištění a soukromých důchodů. - Stát by chtěl vytvořit rezervy pro důchodovou reformu prodejem části státního majetku a použitím výnosů z dividend. - Ke změně by mělo dojít i v regulaci penzijních fondů, měl by být od sebe oddělen majetek vkladatelů a majetek akcionářů fondu. - V oblasti soukromých důchodů by chtěl stát motivovat lidi k tomu, aby spořili na důchod delší dobu, vyšší částku a pokud možno si nechávali výnosy penzijního připojištění vyplácet jako rentu k důchodu, než aby si vzali jednorázové vyrovnání. - Současně chce stát i více motivovat zaměstnavatele, aby zaměstnancům na připojištění přispívali. - V rámci třetí etapy důchodové reformy by se měl vytvořit další, dobrovolný spořicí pilíř důchodového systému, založený na možnosti částečného vyvázání ze základního důchodového pojištění do soukromého. - Pojištěnci by si nevolili, zda budou či nebudou platit příspěvky na důchodové pojištění, ale bude jim dána možnost volby, zda jejich důchod bude plynout pouze ze základního důchodového pojištění nebo částečně i ze spořicího pilíře důchodového systému. - Všechny tři fáze penzijní reformy by měly být dosaženy do roku 2010.

SOUVISLOSTI - Průměrný důchod činí od začátku letošního roku 9111 korun, tedy zhruba 42 procent průměrné mzdy. - Z plánovaných výdajů letošního státního rozpočtu v objemu 1,1 bilionu korun je na důchody vyčleněno 306 miliard, tedy zhruba třetina. - Současná zákonná úprava předpokládá postupné prodlužování věku odchodu do důchodu až do roku 2013. - V roce 2013 budou mít muži a bezdětné ženy nárok na penzi až po dosažení 63 let. U žen s dětmi důchodový věk klesá podle počtu dětí až na 59 let. Například žena se dvěmi dětmi bude mít v roce 2013 nárok na důchod v 61 letech. - Původně měla být důchodová reforma vypracována na základě dohody všech parlamentních stran, aby nebyl systém ohrožen politickými změnami. - Po krachu politických jednání v loňském roce je výsledkem shody pouze ve vládní koalici.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK