Slovenská dálnice za 22 mld Sk zajímá 7 investorů

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


O výstavbu a provoz dálnice na Slovensku v hodnotě nejméně 21,9 miliardy korun (956,7 milionu dolarů) v rámci programu partnerství veřejného a ...

...soukromého sektoru má zájem sedm investorů, uvedlo v pondělí ministerstvo dopravy.

Veřejná soutěž je součástí strategie premiéra Roberta Fica na zrychlení silniční výstavby, která by do méně rozvinutého regionu východního Slovenska přilákala investory.

Ministerstvo uvedlo, že pět potenciálních zájemců o tendr na výstavbu dálnice v délce 53 kilometrů tvoří skupiny několika firem.

Jedinými dvěma samostatnými uchazeči jsou švédská Skanska <SKAb.ST> a francouzská Eiffage Travaux Publics <FOUG.PA>.

Do pětice konsorcií patří francouzská Vinci <SGEF.PA> ve spolupráci s ABN AMRO Highways <ABNO.AS> a španělská Obrascón Huarte Lain <OHL.MC>, jež spojila síly se dceřinou českou firmou OHL ŽS.

Francouzská Bouygues <BOUY.PA> vytvořila konsorcium s firmami Colas <COLP.PA>, Doprastav, Váhostav, Intertoll-Europe a Mota-Engil <MOTA.LS>.

Čtvrtou skupinu podniků tvoří Hochtief <HOTG.DE>, Alpine Bau, FCC Construction a Western Carpathians Motorway Investors Company a pátou konsorcium rakouských firem Strabag <STRV.VI> a Porr Solutions.

Vládní komise nyní předběžné nabídky zhodnotí a rozhodne, komu bude umožněna účast v soutěži. Ministerstvo však odmítlo říci, kdy toto rozhodnutí padne.

Na základě programu partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) vítěz tendru dálnici postaví a získá 30letou licenci na její provoz.

Premiér Fico zvolil schéma PPP, aby ulevil rozpočtu veřejných financí na cestě Slovenska ke vstupu do eurozóny plánovanému již na příští rok.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK